latinica  ћирилица
04/09/2015 |  16:41 | Autor: SRNA

Na jugu Srbije objekti za smještaj migranata tokom zime

Predsjednik Koordinacionog tijela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković izjavio je danas u Preševu da će, zbog dolaska zime, u tom gradu uskoro početi gradnja objekata od čvrstog materijala za smještaj izbjeglica sa Bliskog istoka i sjevera Afrike.
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič) -
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič)

Stanković je sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Denisom Kifom obišao prihvatni centar za izbjeglice u Preševu, u koji je od sinoć stiglo još 4.000 ljudi, kao i centar kod preševskog sela Miratovac, u koji se izbjeglice upućuju kada njihov broj prevaziđe kapacitete centra u Preševu.

- Šatori nisu odgovarajući za smještaj izbjeglica, naročito zato što ide zima, tako da će na jesen početi gradnja objekata od čvrstog materijala i u prihvatnom centru u Preševu i Miratovcu - najavio je Stanković.

Predsjednik Koordinacionog tijela je rekao i da će prihvatni centri u Preševu i Miratovcu uskoro dobiti tri nova skenera za prtljag da bi se ubrzala kontrola prtljaga izbjeglica i izdavanje dokumenata neophodnih za boravak i tranzit kroz Srbiju, prenijeli su beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, u dva prihvatna centra u preševskoj opštini biće upućene i četiri nove ljekarske ekipe, kao i vatrogasci i jedna cisterna sa vodom za piće.

Britanski ambasador rekao je da je zadovoljan naporima koje Srbija ulaže u vezi sa izbjeglicama i dodao da je Velika Britanija od početka rata u Siriji primila 6.000 izbjeglica iz te zemlje.