latinica  ћирилица
28/09/2015 |  09:10 | Autor: SRNA

Dačić: Teška diplomatska bitka da se spriječi prijem Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da Srbiji predstoji teška diplomatska bitka u Unesku s ciljem sprečavanja prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Čini se sve što je moguće da se ukaže na štetnost takve odluke i politizaciju Uneska", istakao je Dačić, koji je u Njujorku učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Uneska, održanom na marginanama 70. sjednice Generalne skupštine UN.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je ministre spoljnih poslova upoznao o teškoj situaciji u kojoj se nalazi srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i istakao da su, osim fizičkog uništenja tog nasljeđa, na gotovo svim tim objektima ispisani grafiti terorističke organizacije "Islamska država", protiv koje se danas bori cijeli svijet.

"Јa sam posebno istakao opasnost u kojoj se nalazi naše kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, izneo sam činjenično stanje i naglasio da se na Kosovu nalaze četiri objekta pod zaštitom Uneska", rekao je Dačić.

Navodeći da predstoji teška diplomatska bitka da se spriječi prijem Kosova u Unesko, Dačić je istakao da većina zemalja shvata koliko je složena ova tema, ali su ranije donijele odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Vodićemo tešku borbu u Izvršnom savetu i na Generalnoj konferenciji Uneska koji su predviđeni u oktobru i novembru ove godine", naveo je Dačić.

Dačić je istakao da Srbija ukazuje na to da je stavljanje ove teme na dnevni red, prije nego što se o tome raspravljalo u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi u Briselu, kontraproduktivno i da bi predstavljalo teškoću u daljem dijalogu.

Ministar spoljnih poslova Srbije ističe da se čini sve što je moguće da se ukaže na štetnost takve odluke i politizaciju Uneska.

"Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na našoj strani, ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom uništenju i da nema nikakve razlike da li to čini `Islamsa država` ili bilo ko drugi, pa tako i na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Dačić će u naredna dva dana u svojstvu izaslanika premijera Srbije Aleksandra Vučića prisustvovati sastancima posvećenim mirovnim operacijama u svijetu i borbi protiv terorizma koje organizuje američki predsjednik Barak Obama.