latinica  ћирилица
28/09/2015 |  13:53 | Autor: TANЈUG

Papa: Oni koji su prikrivali zlostavljače, takođe su krivi

Papa Franjo stao je u odbranu svojih riječi podrške američkim biskupima oko skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem unutar crkve, ali je rekao, po prvi put, da su oni koji su prikrivali zlostavljače, takođe krivi.
Papa Franjo na povratku iz SAD-a - Foto: AP
Papa Franjo na povratku iz SAD-aFoto: AP

"Oni koji su prikrivali ovo su krivi. Postoje čak i neki biskupi koji su ovo prikrivali. To je nešto užasno", rekao je papa na putu za Rim, nakon svoje prve posjete SAD, gdje se u nedelju sastao sa pet žrtava zlostavljanja koje su počinili sveštenici.

Na konferenciji za novinare održanoj u avionu, papa je rekao da je bio iznenađen toplinom dobrodošlice na koju je naišao u SAD, istakavši da nije bilo uvreda niti provokacija uprkos kritikama konzervativaca uoči njegove posjete zbog njegovih poruka vezanih za životnu sredinu i ekonomiju.

"Nikakvih provokacija, nikakvih izazova. Svi su se dobro ponašali, normalno. Nikakvih uvreda, ništa loše", kazao je papa.

Konzervativni analitičari bili su izrazito kritični prema prioritetima pape Franje uoči njegovog putovanja u SAD, njegovom fokusu na ekologiju, i posebno njegovoj odluci o pojednostavljenju procedure poništenja crkvenog braka.

Nakon govora u američkom Kongresu i Ujedinjenim nacijama, i duboko emotivnim posjetama beskućnicima, imigrantima, zatvorenicima i školskoj djeci, ocjene su da je papa Franjo postao nešto poput "zvijezde" u Americi, naveo je AP.

Papa je odbacio tu ideju, istakavši da je moć prolazna stvar i da je prava moć služiti drugima.

Osim toga, zvijezde se naposletku ugase, poručio je papa. "Biti sluga Boga je prelijepo. I to ne blijedi", zaključio je papa.

Papa Franjo u Filadelfiji: Misa na otvorenom (foto: AP)

Papa je juče završio šestodnevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je u Filadelfiji u nedjelju održao završnu misu na otvorenom, pred nekoliko stotina hiljada ljudi.

Na misi je papa rekao da svi moraju biti otvoreni za čuda ljubavi i to zarad porodica širom svijeta. Na kraju mise nasmiješio se i poručio: "Od vas tražim da se molite za mene. Ne zaboravite".

Papa Franjo otputovao je iz Filadelfije za Rim.