latinica  ћирилица
28/09/2015 |  19:08 | Autor: TANЈUG

Јutarnji list: Da li će Sanader biti oslobođen?

Ako Vrhovni sud Hrvatske ukine prvostepenu presudu u aferi "Fimi media", kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na devet godina zatvora, a čije žalbe će biti razmatrane u naredna tri dana, mogao bi već ove sedmice ponovo slobodno da šeta ulicama Zagreba, piše portal zagrebačkog Јutarnjeg lista.
Ivo Sanader (foto: FAH) -
Ivo Sanader (foto: FAH)

Razmatranje žalbi počelo je danas i trajaće do 30. septembra, a odluka će biti saopštena naknadno.

Mogućnost ukidanja prvostepene presude, posebno ako se uzmu u obzir “šuškanja“ po sudskim kuloarima, baš i nije mala, piše Јutarnji i u prilog tome navodi da se šuškalo tako da će Ustavni sud Hrvatske ukinuti presudu protiv Sanadera u aferi Hipo i Ina-MOL, što se, podsjeća se, i dogodilo krajem jula.

U slučaju zatraženog izuzeća sudije Županijskog suda Ivana Turudića u istom predmetu opet se, pre nego što je odluka objavljena, pronio glas da će zahtjev Sanaderove obrane biti prihvaćen. I sudija Turudić je izuzet, podsjeća se takođe.

Što se tiče predmeta Fimi media, u kojemu je uz Sanadera nepravosnažno osuđen i HDZ, opet se naveliko priča da će Vrhovni sud ukinuti tu presudu. Hoće li se i te kuloarske priče pokazati tačnim saznaćemo već ove sedmice, navodi portal i dodaje da će se na cijelu odluku vjerovatno pričekati barem nekoliko mjeseci.

Naime, vijeće Vrhovnog suda nakon javne sjednice na kojoj razmatra podnesene žalbe povlači se na većanje i svoju odluku objavljuje tek nakon što je u pisanom obliku, zajedno s obrazloženjem, otpremi nižem sudu. To može potrajati sedmicama, često mjesecima, a ponekad i duže od godine. Međutim, s obzirom na to da je u predmetu Fimi media Sanaderu određen tzv. obligatorni istražni zatvor, jer mu je izrečena zatvorska kazna duža od pet godina, vrlo brzo će biti jasno je li prvostepena presuda ukinuta ili je pak, barem većim dijelom, postala pravosnažna.

Јer, u slučaju da veće Vrhovnog suda odluči da ukine presudu, bez obzira na to što će odluka suda verovtno izaći tek naknadno, prestali bi razlozi za istražni zatvor tako da bi se odmah moralo donijeti odgovarajuće rješenje i Sanader bi odmah izišao na slobodu. Izostanak takvog rješenja Vrhovnog suda zapravo bi značio da je prvostepena presuda potvrđena ili preinačena.

U svakom slučaju Sanader došao je na korak do “povratka u život“, navodi Јutarnji uz podsjećanje da je bivši premijer donedavno bio u vrlo nezavidnoj situaciji. U predmetu Hipo i Ina-MOL bio je pravosnažno osuđen na osam i po godina zatvora te je tu kaznu i služio od novembra 2012. Osim toga, imao je kaznu od devet godina zatvora na koju je nepravosnažno osuđen u martu prošle godine u aferi Fimi media. A istovremeno se kraju privodilo i suđenje u aferi Planinska u kojoj Sanader, ako se uzme u obzir da su ga teško teretili njegovi bivši stranački saradnici Petar Čobanković i Stjepan Fiolić, baš i nije imao velike šanse za pozitivan ishod. Svi su zapravo očekivali treću osuđujuću presudu.

Međutim,u jednom je trenutku počeo zaokret. Najprije je uslijedilo niz odlaganja u slučaju Planinska. I umjesto prvostepene presude, koja je prema prvotnom rasporedu suđenja već odavno trebala biti donesena, zbog navodne Sanaderove zdravstvene nesposobnosti, postupak tapka u mestu već mjesecima, gotovo godinu dana. I nedavno je ponovno odložen cijeli set rasprava zbog zdravstvenih problema jednog saoptuženog.

Tako je na kraju predmet Fimi media opet postao ključan. A uza sve to odluka Vrhovnog suda, koja dolazi praktički uoči izbora, govoriće i o krivičnoj odgovornosti najjače opozicije stranke. Јe li HDZ, kako glasi prvostepena presuda, iz crnih donacija i novcem izvučenim iz javnih preduzeća ilegalno profitirao za 24,2 milona kuna.

Zbog Fimi medije Sanader je osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravosnažna moraće vratiti 15,27 miliona kuna (više od dva miliona evra) koje je stekao nezakonito, kako ga tereti Županijski sud. HDZ je u prvostepenom postupku kažnjen s pet miliona kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 miliona kuna.