latinica  ћирилица
28/09/2015 |  19:55 | Autor: TANЈUG

Njemačka: Udvostručen broj napada na izbjegličke centre

Broj napada i drugih krivičnih djela čija su meta izbjeglički centri u Njemačkoj ove godine se više nego udvostručio, saopštila je danas nemačka policija.
Migrnati - Foto: AP
MigrnatiFoto: AP

Nemačka očekuje rekordnih 800.000 izbjeglica ove godine, podsjeća Rojters navodeći da je toliki priliv stranaca doprinio porastu tenzija u društvu, te da je u nekim djelovima zemlje bilo protesta i napada na tražioce azila.

- Posljednjih nekoliko mjeseci, zločini su dostigli novi nivo, rekla je Sandra Klemens, portparolka savezne kriminalističke policije za Rojters.

Dok je cijele prošle godine broj napada na smještajne objekte za tražioce azila bio oko 200, od početka 2015. do danas zabilježeno je čak 437 napada, rekla je ona i dodala da se najveći dio krivičnih dijela odnosi na uništavanje imovine, pisanje grafita i verbalne uvrede.

Od toga je 59 krivičnih djela okarakterisano kao nasilje, što je skoro duplo više nego prošle godine, a 26 se odnosi na podmetanje požara za šta je uhapšeno 20 osumnjičenih.

Sveukupno, policija je identifikovala 500 osumnjičenih za napade na prihvatilišta za tražioce azila od čega je većina starosti od 18 do 25 godina, dodala je Klemens.