latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:46 | Autor: Agencije

Tajne službe: Zastrašujući podaci o njemačkim islamistima

Njemačke bezbjednosne službe dobro prate i analiziraju slučajeve u kojima ljudi iz Njemačke odlaze u Siriju i Irak i pridružuju se Islamskoj državi.
Antiteroristička racija u Berlinu - Foto: AP
Antiteroristička racija u BerlinuFoto: AP

Kroz njihove ruke je prošlo 670 slučajeva osoba koje su do juna ove godine pridružile islamistima, piše Dojče Vele.

Ovi rezultati analize službeno nisu dostupni, ali su ih se domogle njemačke TV stanice NDR i WDR. Došli su do glavnih 11 stranica izvještaja te objavili podatke prije nego su oni službeno izašli.

Polovina osoba koje su napustile Njemačku i otišle u rat priključila se ID. Većinom su to muškarci, iako je među njima i 21 odsto žena. Prije nego što su se odlučili za put u Siriju, većina islamista živjela je u većim njemačkim gradovima. Njihova prosječna starost je 25,9 godina.

Zastrašujući podatak govori kako se u 80 slučajeva radi o veoma mladim ljudima, starima od 15 do 18 godina.

409 novoregrutiranih militanata rođeno je u Njemačkoj, 399 njih ima njemačko, dok 160 osoba ima dvojno državljanstvo. Trećina osoba već su roditelji. Broj onih koji su promijenili vjeru prije odlaska je 114, a to su većinom uradili prije 22. godine starosti.

Dosta je velik postotak onih koji su dobro obrazovani. U 80 odsto slučajeva riječ je o studentima, ali većina nije završila studij. 82 odsto njih ima završenu srednju školu, dok je 63 odsto za Siriju otputovalo iz školskih klupa.

Polovina ovih osoba već je imala policijski dosje, najčešće zbog uvreda, krađa, droge i slično.

Veliku ulogu u radikalizaciji ima Internet, u 37 odsto slučajeva s tim su imale veze prijateljstva, a kontakti u džamijama 33 odsto.

Od 670 slučajeva obuhvaćenih istragom, 234 džihadista su se vratila u Njemačku, a 23 su već završila u zatvoru.
Bezbjednosne agencije se nadaju da će ove podatke iskoristiti kao osnovu za zajedničku strategiju za prevenciju islamske radikalizacije, kao dodatni napor u aktivnostima koje je država već preduzela. Vlasti, pod određenim uslovima, mogu da oduzmu pasoše osumnjičenim islamistima kako bi spriječile njihov odlazak u terorističke kampove u Siriji.