latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:53 | Autor: TANЈUG

Specijalne snage NATO stigle u Kunduz

Specijalne snage NATO stigle su u Kunduz kao podrška avganistanskim vojnicima nakon što su talibani zauzeli taj strateški važan grad na sjeveru Avganistana, saopštila je Alijansa.
Avganistan: Talibanski napad na Kunduz, 28.09.2015. - Foto: AP
Avganistan: Talibanski napad na Kunduz, 28.09.2015.Foto: AP

"Specijalne snage koalicije su na terenu u Kunduzu i savjetuju svoje avganistanske kolege", rekao je portparol NATO.

U Kunduz su stigle američke, britanske i njemačke snage, prenijela je agencija AFP, pozivajući se na neimenovane zapadne vojne izvore. Zasad nije poznato koliko je tačno NATO vojnika u Kunduzu.

NATO je saopštio i da su američke snage u posljednjih 24 sata izvele tri napada - jedan u predgrađu Kunduza i dva u blizini gradskog aerodroma, koji trenutno napadaju talibani.

Snage avganistanske vlade krenule su juče u kontraofanzivu radi vraćanja prethodnog dana izgubljene kontrole nad Kunduzom.

Portparol američke i NATO misije u Avganistanu, američki pukovnik Brajan Trajbus rekao je da je bombardovanje preduzeto da bi se eliminisala prijetnja kaolicionim i avganistanskim snagama.

Ofanziva nekoliko stotina ekstremista radikalnog pokreta na taj grad od blizu 300.000 stanovnika, na strateškoj raskrsnici koja povezuje Avganistan i Pakistan, Kinu i Srednju Aziju, počela je 28. septembra. Do večeri je zauzeto više od pola gradske teritorije, a potom su talibani preuzeli i potpunu kontrolu.

Kunduz je jedan od najvećih i najbogatijih gradova Avganistana, a istoimena provincija jedna od žitnica te zemlje.

To je prva urbana oblast koju su talibani zauzeli od invazije koju su predvodile SAD 2001. godine i njihovog naknadnog svrgavanja s vlasti, i najozbiljniji neuspjeh vlade predsjednika Ašrafa Ganija od njegovog dolaska na vlast prije godinu dana.

U Kunduzu se stiče nekoliko strateški važnih puteva na granici provincije sa Tadžikistanom.