latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:01 | Autor: TANЈUG

G7 i partneri humanitarnim organizacijama UN 1,8 milijardi dolara

Zemlje Grupe sedam industrijski najrazvijenijih država zajedno sa još deset zemalja Evrope i Persijskog zaliva dogovorile su da izdvoje 1,8 milijardi dolara humanitarnim organizacijama UN za pružanje pomoći izbjeglim i raseljenim licima, prenijele su agencije.
Gutereš i Štajnmajer (foto: Twitter/@GermanyUN) -
Gutereš i Štajnmajer (foto: Twitter/@GermanyUN)

AP navodi da su ta sredstva namijenjena za  pomoć i ublažavanje patnji migranata i izbjeglica u kampovima u blizini nemirnih oblasti Bliskog istoka i prvenstveno će  pomoći izbjeglicama u kampovima u Turskoj, Libanu i Јordanu.

"Dogovorili smo  da izdvojimo 1,8 milijardi dolara međunarodnim humanitarnim organizacijama UN, između ostalog Kancelariji visokog komesarijata UN za izbjeglice i Svjetskom programu za hranu (WFP)", rekao je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer na konferenciji za novinare poslije ministarskog sastanka zamalja "sedmorke" i partnera u Njujorku.

Prema njegovim riječima, Njemačka će izdvojiti 100 miliona dolara.

Štajnmajer je rekao da je sada broj izbjeglica najveći od završetka Drugog svjetskog rata, a da je u globalnim razmjerama za pružanje pomoći samo ove godine potrebno 20 milijardi dolara, prenio je TASS.

U saopštenju poslije susreta navodi se da su osim Velike Britanije, Njemačke, Italije, Kanade, SAD, Francuske i Јapana, sastanku prisustvovali i predstavnici šefova diplomatije Austrije, Kuvajta, Holandije, Norveške, Katara, Saudijske Arabije, Švedske, Švajcarske, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednost Federika Mogerini.

Ispred UN prisutan je bio generalni sekretar Ban Ki Mun, kao i čelnici četiri agencije Svjetske organizacije, UNHCR-a, WFP-a, Uprave za koordinaciju humanitarnih pitanja (OC HA) i Bliskoistočne agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Učesnici susreta dogovorili su da pojačaju saradnju za povećanje efikasnosti humanitarnih napora, i naglasili potrebu rješavanja kriza koje ljude primoravaju da bježe.

Na konferenciji za novinare sa Štajnmajerom, visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš rekao je da sada izbjeglice prihvataju Turska, Liban, Јordan, Kamerun i druge zemlje.

Prihvatajući ljude koji su pobjegli od sukoba i nasilja, te zemlje su "stubovi regionalne stabilnosti" i nalaze se na "prvoj liniji kolektivne bezbjednosti", rekao je Gutereš, dodajući da one, međutim, ne primaju dovoljno pomoći i suočavaju se sa ograničenjima pri dobijanju pomoći od međunarodnih finansijskih organizacija.

Čelnik UNHCR-a je, zahvaljujući zemljama donatorima, rekao da su agencije UN finansijski uništene zbog povećanog tereta izazvanog bliskoistočnim konfliktima.