latinica  ћирилица
30/09/2015 |  10:07 | Autor: RTRS

Parlament Rusije odobrio Putinu upotrebu vojske u Siriji

Savjet federacije (gornji dom ruskog parlamenta) odobrio je danas zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina za upotrebu Oružanih snaga Rusije u Siriji, javio je TASS.
Helikopteri vojske Rusije (foto: © Sergey Mamontov / RIA Novosti) -
Helikopteri vojske Rusije (foto: © Sergey Mamontov / RIA Novosti)

"Savjet je jednoglasno podržao obraćanje predsjednika - 162 glasa za", rekao je šef predsjedničke administracije Sergej Ivanov.

Ivanov je rekao da će Rusija u Siriji koristiti isključivo vazduhoplovstvo na molbu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada protiv "Islamske države".

Prema njegovim rečima, ta operacija ruskog vazduhoplovstva ima vremenski okvir a o vrstama naoružanja koje se koristi neće se saopštavati.

On je dodao da je odluka o slanju ruskih snaga u inostranstvo povezana s nacionalnim interesima Rusije.

Ivanov je dodao da će o odluci partneri Rusije biti već danas informisani.

Odluka je donesena nakon što je Rusija poslala Siriji savremeno naoružanje i vojne instruktore radi obučavanja sirijskih snaga.

Moskva je nedavno osnovala i komunikacioni centar u Iraku radi razmjene informacija sa Damaskom, Bagdadom i Teheranom.

Agencija Interfaks prenijela je da će ovaj centar biti korišten i za razmjenu informacija sa SAD o vazdušnim udarima u Siriji.

Ranije danas javljeno je da se Putin obratio Savjetu s prijedlogom za usvajanje uredbe o saglasnosti za korišćenje kontingenta Oružanih snaga Rusije izvan ruske teritorije na osnovu opštepriznatih principa i normi međunarodnog prava.

Izvor: Tanjug/Srna