latinica  ћирилица
30/09/2015 |  12:04 | Autor: TANЈUG

Crna Gora se priprema za dolazak izbjeglica

Talas najveće izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata ovih dana mogao bi da zahvati i Crnu Goru, gdje su nadležne službe u pripravnosti.
Izbjeglice po dolasku u Grčku - Foto: AP
Izbjeglice po dolasku u GrčkuFoto: AP

U blizini policijske karaule Krenza, na samoj granici sa Albanijom, već je osposobljen dio putne infrastrukture.

Prema pisanju Dnevnih novina, priprema se šatorski kamp gdje bi bile smještene prve izbjeglice iz Sirije, Avganistana, Iraka, Libije, Eritrije, Pakistana, Somalije i drugih zemalja.

Na dvadesetak kilometara od Podgorice, u blizini graničnog prelaza Božaj, proteklih dana je raščišćen zapušteni asfaltni put koji vodi do prostrane ravnice gdje će, u slučaju potrebe, biti postavljeni šatori i kontejneri za prihvat izbjeglica.

Postavljeni su i brojni visoki stubovi sa reflektorima, a narednih dana biće uređen i dio puta, kako bi autobusi sa izbjeglicama i kamioni sa hranom i drugim potrepštinama nesmetano mogli da stignu do odredišta.

List navodi da će biti adaptiran i zapušteni objekat na lokalitetu Krenze koji bi se koristio u službene svrhe, a procenjuje se da bi na ovoj lokaciji crnogorske vlasti mogle privremeno da obezbijede utočište za oko 2.000 osoba.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević potvrdila je da je sve spremno za prihvat izbjeglica.

- Hiljadu šatora, dvadesetak autoprevoznika i 600 ljudi spremno je da prihvati i evidentira izbeglice, te ih transportuje do granice sa Hrvatskom, kako bi nastavili put u Zapadnu Evropu. Bitno je da znamo ko sve ulazi u zemlju, ali i to da izbjeglice budu dočekane i ispraćene humano - navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, za sedam-osam sati može da se organizuje kamp u kojem će se voditi evidencija i registracija, pružati zdravstvena zaštita, a biće riješena i pitanja poput toaleta i komunalnog otpada.

Direktor Uprave za izbjeglice i azilante Željko Šofranac prethodno je naveo da od početka izbjegličke krize Vlada pažljivo prati situaciju, kako bi bili spremni za mogući transfer izbjeglica preko Crne Gore.