latinica  ћирилица
30/09/2015 |  14:47 | Autor: SRNA

Vulin: Srbija će zbog migranata dobiti direktnu podršku budžetu

Srbija je od predstavnika donatorske zajednice dobila uvjeravanja da će dobiti direktnu budžetsku pomoć, izjavio je predsjednik Radne grupe za rješavanje problema mješovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: Screenshot
Aleksandar VulinFoto: Screenshot

Poslije donatorskog koordinacionog sastanka o migracijama u Beogradu, Vulin je rekao da će ta pomoć biti podrška budžetu i institucijama, a podršku mogu da očekuju i Komesarijat za izbjeglice i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Svi donatori su zadovoljni onim što je iznela Vlada Srbije u smislu naših potreba i dobili smo uveravanja da će naše potrebe u dobroj meri biti zadovoljene", istakao je Vulin, koji je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je naveo da će birokratske procedure biti pojednostavljene, pa će novac i potrebna roba brže stizati u Srbiju.

Srbija će 2. oktobra u Briselu učestvovati na pripremnom sastanku za luksemburšku konferenciju posvećenu migrantima što, kaže Vulin, definitivno pokazuje da je promijenjen odnos prema Srbiji.

Ministar za evropske integracije Srbije i nacionalni IPA koordinator Јadranka Јoksimović rekla je nakon sastanka sa donatorima da postoji razumijevanje i dobra volja da se pomogne Srbiji i da će na pripremnom sastanku u Luksemburgu biti iskristalisani konkretni mehanizmi pomoći, kao i konkretna finansijska pomoć.

U saradnji sa ministrom Vulinom dogovoreno je kako će se koristiti odobrena sredstva, kako bi Srbija bila što efikasnija u njihovom korišćenju.

"Reč je o sredstvima koja su već na raspolaganju Srbiji ili će to tek biti", rekla je Јoksimovićeva.

Ona je dodala da se Srbija pokazala kao odgovoran i ozbiljan partner, ističući da Srbija ne namjerava da izbjegava svoje obaveze u pogledu migranata, ali da ih imaju i druge zemlje.

Јoksimovićeva očekuje da će EU, kao i ranije, iz migrantske krize izaći institucionalno jača i da će i sada, na institucionalan i održiv način, uspjeti da pruži rješenja za problem migranata.

Predstavnici vlada i međunarodnih organizacija upoznati su sa dešavanjima u Srbiji i trenutnim stanjem usljed masovnog priliva migranata, rečeno je novinarima.

Srbija će ažurirati podatke, da bi mogla računati na adekvatnu pomoć.