latinica  ћирилица
30/09/2015 |  15:38 | Autor: SRNA

Vujović: Srbija nije dužna 300 miliona evra štedišama bivše Ljubljanske i Invest banke

Srbija nije dužna 300 miliona evra štedišama bivše Ljubljanske i Invest banke i Vlada razmatra odgovor Savjetu Evrope kojim se Beograd poziva da što prije omogući isplatu tih starih štednih uloga, istakao je danas ministar finansija Dušan Vujović.
Dušan Vujović - Foto: SRNA
Dušan VujovićFoto: SRNA

"Srbija nikome nije dužna pomenute milione evra. To su štediše koje su imale štednju kod komercijalnih banaka. Prema tome, štediše imaju svoja potraživanja prema komercijalnim bankama", izjavio je Vujović danas novinarima u Srpskoj asocijaciji menadžera.

On je precizirao da je Vlada Srbije dobila dopis Savjeta Evrope, koji poziva Srbiju da primijeni presudu Međunarodnog suda pravde i što prije usvoji zakon koji će omogućiti isplatu ovih starih štednih uloga.

Srbija razmatra na koji način će odgovoriti na taj dopis.

"Zalagaću se u radnom telu koje smo napravili da ne postoji paralela između Ljubljanske banke i sistema koji je napravljen u Srbiji, gdje se država pojavila kao posrednik između banaka i štediša i ponudila svojim građanima kompenzaciju zato što banke nisu bile u mogućnosti da ispune svoje obaveze prema štedišama", poručio je ministar finansija.

Ministar je podvukao da u tome postoji bitna pravna razlika i da će se Srbija truditi da to i pokaže.

Sud u Strazburu je jula prošle godine naložio Srbiji i Sloveniji da zakonom regulišu isplatu starih štednih uloga bivše Ljubljanske i Invest banke u iznosu od 310 miliona evra i dao im godinu dana da taj zakon usvoje.

Savjet Evrope je sada zatražio da Srbija što prije usvoji nacrt zakona koji bi omogućio isplatu tih štednih uloga.