latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:25 | Autor: TANЈUG

U Njujorku velika izložba o životu i radu Hemingveja

Zahvaljujući Muzeju „Morgan“ i najkompletnijoj izložbi o Ernestu Hemingveju u istoriji, Njujorčani će do 31. januara moći da se upoznaju sa životom i radom jednog od najvećih književnika 20. vijeka.
Ernest Hemingvej (Foto: lifedaily.com) -
Ernest Hemingvej (Foto: lifedaily.com)

Njujorški Muzej „Morgan“ autoru romana Starac i more i Sunce se ponovo rađa odaje počast postavkom koju će posjetioci moći da vide do 31. januara 2016. godine, prenosi Tanjug.

Pod naslovom Ernest Hemingvej: između dva rata, retrospektiva sadrži nacrte romana, rukopise i dosad neobjavljene fotografije pisca od kojih neke datiraju iz vremena Prvog svjetskog rata. 

Većina prikazanih dokumenata je iz predsjedničke biblioteke DŽona Kenedija.

Nakon Hemingvejevog samoubistva 1961. godine, Kenedi, koji je volio njegove romane, uspio je da sakupi dio piščeve arhive.

Izložba otkriva da je za roman Zbogom oružje, objavljen 1929. godine, Hemingvej razmišljao o 47 različitih završetaka i oklevao u izboru naslova.

Poshetioci će moći da vide i portret pisca iz 1918. godine dok se oporavlja od ranjavanja na austrijskom frontu. Na njemu je 19-godišnji Ernest Hemingvej koji pozira sa štakama.

Među predmetima iz Drugog svjetskog rata, u kom je Hemingvej posredno učestvovao, nalazi se i piščeva novinarska propusnica.

Mogu se vidjeti i prvi književni pokušaji slavnog pripovjedača ispisani na papiru ili otkucani na pisaćoj mašini, kao i pisma prijatelju i „bratu po peru“ Frensisu Skotu Ficdžeraldu, kao i svojoj četvrtoj supruzi Meri Volš.

Ernest Hemingvej je rođen 1899. godine u Ouk Parku (sada predgrađe Čikaga) u američkoj državi Ilinois, a život je završio 1961. u gradiću Kečumu u Ajdahu.