latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:47 | Autor: B92

SAD: Ruski napadi ne mijenjaju našu strategiju

Rusko pokretanje vazdušnih udara na pobunjeničke ciljeve u Siriji, ne mijenja strategiju američke koalicije u borbi protiv ID, saopštio je Stejt department.

"Koalicija, predvođena SAD, i dalje će djelovati u akcijama preko Iraka i Sirije, kako je planirano, i uz podršku naše međunarodne misije urušiti i uništiti ID, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta DŽon Kirbi.

Objašnjavajući dramatični slijed događaja, Kirbi je rekao da je ruski predstavnik u Bagdadu, jutros informisao osoblje američke ambasade da bi ruski avioni danas mogli početi sa operacijama u Siriji i zatražio da američki avioni izbjegavaju sirijski vazdušni prostor u toku te akcije.

U međuvremenu je jedan drugi američki zvaničnik rekao novinarima da SAD ne smatraju da je ta akcija u skladu sa ruskim obećanjem da će komunicirati sa američkim snagama, kako bi izbjegli sličajne susrete u borbenim područjima.

Državni sekretar DŽon Keri se u razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, tokom zasjedanja Generalne skupštine UN, požalio na to, dodao je zvaničnik.

Kako je naveo, Keri je prenio poruku da "mi nećemo mijenjati naše operacije i da je ta ruska najava u suprotnosti s njihovim naporima sprečavanja sukoba, ponavljajući da je potrebno diskusije o sprečavanju sukoba, odmah započeti."

Rusija je izvela prve vazdušne napade u Siriji i to usmjerene ka Islamskoj državi, protivnicima režima Bašara el Asada, potvrdilo je rusko ministarstvo odbrane.