latinica  ћирилица
30/09/2015 |  17:24 | Autor: TANЈUG

Serija eksplozija u kineskom gradu Ljudžou

U nizu eksplozija bombi iz paketa, koji su isporučeni javnim zgradama u kineskom gradu Ljudžou, poginulo je najmanje sedam, a povrijeđeno je najmanje 51 lice, prenose državni kineski mediji, navodeći da se sumnja da je to učinio neki kriminalac.
Serija eksplozija u kineskom gradu Ljudžou (Foto: Imaginechina/Rex) -
Serija eksplozija u kineskom gradu Ljudžou (Foto: Imaginechina/Rex)

Zvanična agencija Hsinhua, navodi da je bilo ukupno 15 eksplozija na 13 lokacija u gradu, u pokrajini Guangsi, na jugozapadu Kine.

Prenoseći riječi lokalne policije, Hsinhua kaže da su se eksplozije dogodile u bolnici, na pijaci, u supermarketu, autobuskoj stanici i vladinim zgradama, kao što su zgrada opštine, centar za kontrolu bolesti i spavaonica za službenike vlade.

Policija je okvalifikovala eksplozije kao teroristički akt, jer su se dogodile uoči kineskog Dana džavnosti. Navedeno je da identivikovan jedan 33-godišnjak, M. Vei, koji živi u gradu Dapu u toj provicniji i čije hapšenje je zatraženo.

Na snimcima Kineske centralne televizije, jedan mikrobiolog je pokazao oštećene zgrade. Šef lokalne policije kazao je za tu televiziju da je riječ o krivičnom djelu i da su se eksplozivne naprave nalazile u nekoliko paketa koji su stigli poštom, prenose agencije.

Slike postavljene na internetu, pokazale su izgorjelu i propalu višespratnicu, ulice prepune stakla, cigle i drugih otpadaka.

Ostale fotografije pokazuju prevrnute automobile, povrijeđene u zavojima, položene na improvizovana nosila i oblake sivog dima, koji se diže iznad stambene četvrti.