latinica  ћирилица
30/09/2015 |  19:08 | Autor: SRNA

Rusija spremna otvoriti "kanale komunikacije" sa SAD

Rusija je spremna da otvori "kanale komunikacije" sa koalicijom predvođenom SAD a koja bombarduje militante iz "Islamske države" u Siriji u nastojanju da se pojača borba protiv terorističkih grupacija, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: AP
Sergej LavrovFoto: AP

Rusija je ranije saopštila da je pokrenula udare iz vazduha na militante iz "Islamske države" u Siriji, što su osporile SAD i Francuska, koje sumnjaju da Moskva jača podršku predsjedniku Bašaru al Asadu protiv drugih opozicionih grupacija.

"Obavijestili smo američke i vlasti drugih članica koalicije koju su oformili Amerikanci i spremni smo da stvorimo kanale komunikacije kako bi se osigurala maksimalna efikasna borba protiv terorističkih grupacija", rekao je Lavrov u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Rusija je od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da odobri međunarodne vojne napore u borbi protiv "Islamske države".

U nacrtu ruske rezolucije, u koju je uvid imala agencija Rojters, pozdravljaju se napori država koje se bore protiv "Islamske države", Al kaide, "Fronta Al nusra" i sličnih grupacija u regionu.

Rusija je podijelila nacrt rezolucije Savjetu bezbjednosti UN tokom sastanka o borbi protiv terorizma kojim je predsjedavao Lavrov.

Rusija tokom septembra predsjedava Savjetom bezbjednosti UN.