latinica  ћирилица
30/09/2015 |  19:53 | Autor: RTRS

Predsjedništvo SNSD: Pozicija Srpske ugrožena više od 20 puta (VIDEO)

Pismo Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN analizirano je na sjednici Predsjedništva SNSD-a. Netačnim smatraju Inckove navode da Republika Srpska Odlukom o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH krši Dejtonski mirovni sporazum. Dali su podršku aktima koje su Savjetu bezbjednosti uputili Vlada i predsjednik Republike Srpske.
Predsjedništvo SNSD-a - Foto: SRNA
Predsjedništvo SNSD-aFoto: SRNA

Ipak, veći dio zasjedanja najužeg rukovodstva SNSD-a bio je posvećen analizi rada srpskih predstavnika u institucijama BiH, posebno kadrovima SDS-a, PDP-a i NDP-a u Savjetu ministara BiH. U 24 slučaja došlo je do narušavanja dosadašnje prakse zaštite interesa Srpske i SNSD će zatražiti posebnu sjednicu Parlamenta na kojoj bi bilo raspravljano o djelovanja srpskih predstavnika u institucijama BiH. 

Kraća objedinjena informacija o odlukama koje su u Sarajevu donesene od izbora do danas, gotovo tri časa bila je predmet analize najužeg rukovodstva SNSD-a. Јedan od zaključaka Predsjedništva stranke jeste da je u 24 slučaja prekinuta nit očuvanja interesa Republike Srpske.

- Oni ne zastupaju interese organa Republike Srpske, a samim tim ni Republike Srpske. Zatražili smo i da informacija koja je o tome napisana i koja evidentira sve pojedinačne slučajeve, bude dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srpske. Poslanički Klub SNSD-a iniciraće održavanje posebne sjednice i donošenje zaključaka o zaštiti interesa Republike Srpske, što uključuje i ocjenu rada svakog predstavnika iz Srpske pojedinačno u organima BiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

SNSD namjerava da građane Srpske u svakom gradu i opštini u narednom periodu upozori da, kako kažu, štetnim djelovanjem u Savjetu ministara. Srpska može da izgubi Dejtonske nadležnosti. Kao primjer navode ugovor koji bi BiH trebalo da potpiše sa Islamskom zajednicom, koji je iznenada usaglašen, što nije moglo biti učinjeno u posljednjih deset godina. Srpskom članu Predsjedništva BiH i Parlamentranoj skupštini BiH predložiće da odbiju taj ugovor.

- Pripadnicima Islamske zajednice, koji žele da obavljaju svoje vjerske dužnosti, garantuje se plaćeno odsustvo ne samo u javnim već i u privatnim preduzećima, što ozbiljna zemlja ne može da nametne kao obavezu. To nije dobro ni zbog investitora koji dolaze. Ne možete imati situaciju da vam neko petkom kaže u 10.00 časova, bez obzira na poslovnu dinamiku, dva sata je odsutan jer ide u džamiju da klanja i da se vrati, a da mu to još bude plaćeno,istakao je Dodik.

Toga, kaže lider SNSD-a, nema ni u jednom aktu koji se odnosi na pripadnike pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti, pa ne bi trebalo da bude ni za pripadnike Islamske zajednice. - Ova stranka ne može da prihvati diskriminaciju drugih vjerskih zajednica i favorizaciju Islamske zajednice, a upravo to su učinili predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, kaže Dodik.