latinica  ћирилица
30/09/2015 |  21:40 | Autor: SRNA

Suđenju Mladiću: Armija BiH napadala vlastite civile

Zorica Subotić, balistički vještak odbrane na suđenju komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću izjavila je danas da je u Sarajevu tokom rata većina eksplozija bila podmetnuta, potvrđujući tezu odbrane da su sarajevske vlasti i Armija BiH napadali vlastite civile kako bi "ocrnili" srpske snage u propagandne svrhe.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Ona je danas, petog dana svjedočenja, posvjedočila kako je eksplozija na Markalama podmetnuta i drugi put 1995. godine kada je poginulo 43, a ranjeno 75 Sarajlija.

Subotićeva je istakla da se radilo o statičnoj eksploziji, a ne ispaljenom projektilu i dodala da je istraga Markala urađena neprofesionalno, a pronađeni stabilizatori granata premiještani su na mjestu uviđaja.

Subotićeva je kao vještak odbrane obradila u svojoj analizi više napada na Sarajlije za koje je, takođe, zaključila da se radilo o podmetnutim eksplozijama, budući da prema njezinim nalazima pronađenih ostataka – projektili nisu ispaljeni.

"Svih 10 projektila smo analizirali i konstatovali da nijedan nije za sobom ostavio tragove koji bi se mogli smatrati djelovanjem projektila, osim u Ulici Safeta Hadžića 52 koji je udario fasadu. Došao je iz rikošea od zgrade televizije", izjavila je svjedok.

Ona je potvrdila da je zgrada televizije /Studio C/ bila legitimni vojni cilj VRS budući da se u njoj nalazila komanda 1. korpusa Armije BiH, a civilna zgrada u Ulici Safeta Hadžića bila je slučajno pogođena.

Takođe, ona je navela da je u Ulici Cetinjska 12 /današnja Geteova/ avio-bomba slučajno pogodila 9. sprat solitera budući da je u blizini bila fabrika oružja koja je, takođe, bila vojni cilj.

Subotićeva će nastaviti iskaz i sutra, kada će je unakrsno ispitivati haško tužilaštvo.