latinica  ћирилица
30/09/2015 |  21:40 | Autor: SRNA

Nikolić: UN da se suprotstave prijemu Kosova u UNESKO

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini UN da bi, prihvatanjem inicijative za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko, bio stvoren opasan presedan i apelovao da članice UN očuvaju kredibilitet Svjetske organizacije i usprotive se nepravdi koja bi time Srbiji bila nanesena.
 - Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Nikolić je podsjetio da je Albanija, u pokušaju da se falsifikuje istorija i uz podršku jednog broja zemalja, u ime prištinske administracije podnijela zahtjev Unesku da se srpska baština proglasi kosovskom, odnosno albanskom.

"Tako bi bio nagrađen onaj ko je strateški rušio manastire u nameri da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da na zgarištu tuđe istorije uspostavi nov etnički i kulturni identitet Kosmeta. Kako to sada sebe mogu da prepoznaju kao čuvare i zaštitnike oni koji su palili i uništavali sa jasnim ciljem izvan svih moralnih normi i usvojenih pravila na kojima Unesko počiva?!", rekao je Nikolić.

On je istakao da je Srbija danas jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja dijela teritorije, protjerivanja njenih građana, nekažnjenog ubijanja i trgovine ljudskim organima, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska.

Predsjednik Srbije podsjetio je na to da su Albanci na Kosovu i Metohiji 2004. godine uništili brojne srpske hrišćanske hramove, biblioteke i arhive i istakao da je to bio samo "brutalni i efikasni nastavak oštećivanja ili potpunog uništenja više od 140 pravoslavnih svetinja koje se u periodu od dolaska misije UN i Kfora u junu 1999. godine odigravalo u kontinuitetu".

"U tom periodu su albanski teroristi sistematski uništavali tragove duhovnosti i kulture srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, tragove viševekovnog života Srba na Kosovu i Metohiji koji svoje postojanje na svojoj teritoriji svedoče manastirima i crkvama čiji temelji datiraju pre devetog veka", rekao je Nikolić.

Napominjući da su na Kosovu i Metohiji registrovana 372 spomenika kulture srpskog naroda po standardima Uneska, od kojih je 49 iz srednjeg vijeka priznato kao evropska i svjetska baština, Nikolić je istakao da je stoga važno da "čuvar svog i svjetskog kulturnog blaga ostane Srbija kao punopravna članica organizacije Unesko".

Predsjednik Srbije upozorio je da će se, ukoliko se prihvati zahtjev za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko, stvoriti opasan presedan i otvoriti prostor za legalizovanje nasilja nad nacionalnim, kulturnim i vjerskim identitetom bilo kog naroda, bilo gdje na svijetu.

"Zato apelujem na sve predsednike da ne dozvolite da se srpskom narodu oduzme njegovo biće, otme njegova suština, njegova duhovna vertikala - manastiri na Kosovu i Metohiji i proglase kulturnom baštinom albanskog naroda na Kosovu i Metohiji. To prosto nije istina, nije istorijska i naučna činjenica. Nije pravda", rekao je Nikolić.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, Nikolić se založio za reformu UN, ali uz poštivanje međunarodnog prava i elementarnog morala.

Predsjednik Srbije ocijenio je da je danas svijet tragično podijeljen na pojedince koji su enormno bogati i veliku većinu ljudi koji žive ispod granice ljudskog dostojanstva.

On je ocijenio da je najveći izazov sa kojim se svijet danas suočava problem masovnih migracija sa Bliskog istoka i da zabrinjava ponašanje predstavnika vlasti u pojedinim državama koje su podigle ograde u namjeri da "getoiziraju azilante koji bježe od rata i nemaštine".

"Takvo ponašanje je u suprotnosti sa Konvencijom o statusu izbeglica i proklamovanom solidarnošću članica EU u vezi sa migrantima, te dodatno otežava situaciju zemljama koje poštuju međunarodno pravo i ponašaju se humano prema ljudima koje je zadesila nesreća", naglasio je Nikolić.

Predsjednik Srbije smatra da je za rješavanje problema masovnih migracija potreban sveobuhvatan plan koji bi morao da se realizuje u najkraćem mogućem roku.

"Srbija, kao zemlja koju je kriza mnogo pogodila, očekuje odgovorno i humano ponašanje članica UN. Trebalo bi da svi budemo svesni da će situacija u kojoj se nalazimo imati globalne posledice. Civilizacija se nalazi na prekretnici", zaključio je Nikolić.