latinica  ћирилица
04/10/2015 |  15:53 | Autor: SRNA

Dačić: Prijem samoproglašenog Kosova u Unesko bio bi apsurd

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi prijem samoproglašenog Kosova u Unesko bio apsurdna odluka, kao i kad bi neko predložio da "Islamska država" postane članica te organizacije UN.
Ivica Dačić (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije ocijenio da bi prijem samoproglašenog Kosova bio "samouništavajući ukaz za Unesko".

"Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu - Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži `Islamsku državu` za članstvo u Unesku", ukazao je Dačić.

On je naglasio da Srbiju čeka teška borba, jer se glasanje u Izvršnom savjetu Uneska donosi većinom glasova, a 32 od 58 članica tog tijela priznalo je samoproglašeno Kosovo.

"Svi u svetu sa kojima smo razgovarali u Unesku o našem kulturnom i verskom nasleđu na Kosovu i Metohiji, svi su saglasni sa našom argumentacijom, ali postoji velika razlika između verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja, imajući u vidu da su te zemlje priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

On je naveo da bi sjednica Izvršnog savjeta o stavljanju ove teme na dnevni red trebalo da počne 12. oktobra, dok bi odluka na dnevnom redu Generalne skupštine trebalo da bude 21. oktobra, gdje će za donošenje oduke biti potrebna dvotrećinska većina.

"Naš stav je da o tome ne treba razgovarati dok se o tome ne bude razgovaralo u Briselu, jer smo se na samom početku dogovorili da to bude jedna od tema dijaloga. Zbog toga smatramo da je štetno za dalji dijalog Beograda i Prištine da se o ovoj temi odlučuje na osnovu jednostranih poteza Prištine i na osnovu preglasavanja u Unesku", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju uništeno više od 200 crkava, manastira i drugih vjerskih i kulturnih objekata, ali i 8.000 nadgrobnih spomenika.