latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:44 | Autor: SRNA

Bramerc: Situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Mostaru da je situacija u pravosuđu BiH daleko od idealne kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina.
Serž Bramerc - Foto: TANЈUG
Serž BramercFoto: TANЈUG

 
Tokom sastanka Bramerca u Mostaru sa glavnim tužiocem Hercegovačko-neretvanskog kantona Mladenom Јurišićem konstatovano je da se najteži slučajevi ratnih zločina ne završavaju i da bi u strategiji Tužilaštvo BiH naglasak trebalo da stavi upravo na te predmete i rješava ih po svaku cijenu.

Na sastanku je razgovarano i o predmetima koji se iz Tužilaštva BiH prebacuju na entiteski i kantonalni nivo, kao i o načinu pomoći Haškog tužilaštva domaćim institucijama u procesuiranju ratnih zločina.

Bramerc je novinarima u Mostaru rekao da rezultat mora biti zajednički rad pravosuđa na svim nivoima, te da ima mnogo pitanja koja treba riješiti.

On je kao pozitivno ocijenio to što je u posljednje dvije godine dvostruko uvećan broj procesuiranih predmeta ratnih zločina.

"Imamo oko devet miliona stranica dokumenata sa područja bivše Јugoslavije u našim bazama podataka i veliki dio tih dokumenta želimo staviti na raspolaganje našim kolegama na entitetskom i kantonalnom nivou", naveo je Bramerc.

Јurišić je naglasio da je Tužilaštvo 2014. godine riješilo duplo više predmeta nego 2013, a ove godine skoro duplo više nego lani.

On je dodao da je to učinjeno uz pomoć projekta koji finansira EU, a kojim je omogućeno dodatno angažovanje tužilaca.

Јurišić je napomenuo da se sa nivoa BiH na kantonalni nivo obično prebacuju lakši predmeti i da se oni brzo završavaju.

Јedini pojedinačni slučaj ratnog zločina za koji se Bramerc interesovao u Mostaru je slučaj "Vranica", a Јurišić mu je objasnio da je presuda za "Vranicu" do sada tri puta ukidana na Vrhovnom sudu Federacije BiH i da je slučaj vraćan na ponovno suđenje bez konkretnih uputstava.

"Povodom tog predmeta saslušano je šezdesetak svjedoka i sad je ponovo u fazi zakazivanja suđenja, s tim da niko neće da bude branilac po službenoj dužnosti", objasnio je Јurišić.

Haški tužilac danas je u Mostaru obišao područje svjetske baštine Uneska, Stari most i staro jezgro grada Mostara zajedno sa šefom sarajevske Kancelarije Uneska u BiH Sinišom Šešumom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Za rušenje Starog mosta 9. novembra 1993. u Hagu se sudi generalu HVO-a Slobodanu Praljku. U prvostepenoj presudi Praljku, koji je osuđen na 20 godina, taj dio je izbačen i Stari most označen kao legitiman vojni cilj. Međutim, u Hagu se sada čeka drugostepena presuda Praljku.

"Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu počinioci moraju krivično odgovarati", rekao je Bramerc.

Bramerc je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mostaru održao predavanje studentima.

Glavni tužilac Haškog tribunala najavio je novu posjetu BiH za nekoliko sedmica kada bi trebalo da se sastane sa udruženjima žrtava ratnih zločina.