latinica  ћирилица
06/10/2015 |  15:00 | Autor: TANЈUG

"Moskva podržava koordinisane akcije u Siriji"

Ruska vojska je načelno saglasna s prijedlogom SAD o koordinisanim vojnim letovima u Siriji, prenijela je agencija Tas s izjavu zamjenika ministra odbrane Rusije Anatolija Antonova.
Ruski borbeni avioni (Foto: livejournal.com) -
Ruski borbeni avioni (Foto: livejournal.com)

On je rekao da vojske dvije zemlje pripremaju dokument o avio saradnji u operacijama protiv terorističke grupe Islamska država u Siriji.

"Nažalost, Amerikanci sada ograničavaju našu saradnju na tehničko pitanje komunikacije između naših pilota dok oni izvode borbene zadatke. Amerikanci su nam uručili dokument na kojem sada radimo", rekao je on.

Generalštab ruske armije podržava taj dokument, rekao je Antonov i dodao da će dokument biti koristan i za koaliciju protiv ID i za rusko ministarstvo odbrane.

Ruske vazduhoplovne snage počele su 30. septembra da izvode napade na ciljeve ID u Siriji.

Zaharova: Kritika ruskih akcija u Siriji sa neprovjerenim podacima

Zapadni mediji kritikuju ruske akcije u Siriji, na bazi neprovjerenih informacija i neimenovanih izvora, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostraih poslova Marija Zaharova.

"Svjetski mediji prokrenuli su snažnu informativnu antirusku kampanju, ističući da su ruske akcije u Siriji navodno nezakonite, nelogične i nejasne", navela je ona.

"Vidjeli smo različite optužbe. Optuženi smo da ostvarujemo sopstevene lične ciljeve pod maskom borbe protiv terorističke grupe Islamska država i drugih. U prvim satima operacije, doslovno smo bili optuženi za izazivanje žrtava među civilima, uključujući i djecu", kazala je Zaharova.

Prema njenim riječima, šema trenutnih medijskih navoda je jednostavna, što se može provjeriti. Njima prethode izjave političara zemalja koje, nažalost, još ne shvataju dosljednost i logiku ruske politike u toj oblasti.

Zaharova je rekla da te izjave daju ton za različite izvještaje i publikacije u vezi sa nepotvrđenim i nazvaničnim tvrdnjama.

"Glavni cilj ovih izjava je da saopšte kako Rusija navodno želi da uništi umjerenu opoziciju u regionu", kazala je ona, dodajući da je sve to po pravilu ilustrovano fotografijama, za koje se ispostavilo da su arhivska građa i uopšte nisu vezane za pomenuti region i situaciju.