latinica  ћирилица
07/10/2015 |  18:44 | Autor: SRNA

Kosovo- Pušteno šestoro od 15 radnika "Šar planine"

Šestoro od 15 radnika Nacionalnog parka "Šar planina" iz Štrpca, koje je jutros privela kosovska policija, pušteno je na slobodu, izjavio je gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

- Dobio sam zvaničnu informaciju da je ostalih devet radnika, uključujući direktora tog preduzeća, zadržano u pritvoru i njih će ujutro saslušati javni tužilac - rekao je Nikolić.

On kaže da nije obaviješten o akciji kosovske policije, istakavši da sumnja da je jedan od povoda akcije Ekonomske policije Kosovske policijske službe to što je Nacionalni park srpsko preduzeće koje nije registrovano u centralnom privrednom registru /samoproglašnog/ Kosova.

Nikolić ističe da je jutrošnje hapšenje radnika potvrda da se moraju riješiti imovinski odnosi Srbije i Kosova i da cijenu političkog prepucavanja ne smiju plaćati građani.

Nacionalni prak "Šar planina" je preduzeće koje funkcioniše u okviru privrednog sistema države Srbije, a područje koje pokriva to preduzeće je uključeno u zaštićeni pojas "Brezovica" na kojem bi u narednom periodu francuski konzorcijum trebalo da investira 410 miliona evra u razvoj zimskog turističkog kompleksa.

Ovim područjem upravlja kosovska opština Štrpce.

Kosovska policijska služba saopštila je da je 15 radnika preduzeća parka "Šar planina" iz Štrpca privedeno oko 10.00 časova zbog sumnje da su počinili krivična djela u vezi sa "zloupotrebom ekonomskih ovlaštenja" i "pustošenjem šuma". Kako tvrde, tokom akcije zaplijenjeni su materijali i dokazi za krivična djela koja se privedenima stavljaju na teret.

Predstavnici Srba u Prištini: Pustiti sve uhapšene radnike

Predstavnici Srba u Vladi samoproglašenog Kosova zatražili su od međunarodne zajednice i nadležnih institucija da svi privedeni radnici Nacionalnog parka "Šar planina" na Brezovici budu pušteni na slobodu i da im se omogući mogući normalan život i rad. U zajedničkom saopštenju navode da "hapšenje nedužnih ljudi, koji svojim radom izdržavaju porodice i pokušavaju da prežive, smatraju neprihvatljivim".

Oni smatraju da je hapšenje radnika provokacija usmjerena ne samo ka Srbiji, već i ka međunarodnoj zajednici jer je ovo još jedan u nizu dokaza da se briselski sporazumi ne poštuju.

"Sve političke nesuglasice i nesporazume treba rešavati dijalogom, a ne upotrebom sile, zastrašivanjem ljudi i kršenjem osnovnih ljudskih prava. Smatramo da je krajnje vreme da napadi na kosovske Srbe i provokacije prema Srbiji prestanu i apelujemo na izgradnju suživota", naveli su srpski predstavnici.