latinica  ћирилица
13/10/2015 |  11:04 | Autor: TANЈUG

Holandski list: MH17 oboren ruskom raketom BUK

Međunarodni istražitelji su zaključili da je avion "Malezijan erlajnsa" na letu MH17 u julu prošle godine oboren raketom BUK koja je proizvedena u Rusiji, a ispaljena iz istočnog dijela Ukrajine, koju pod kontrolom drže proruske snage, prenosi danas holandski dnevnik "Volkstrant".
Ostaci malezijskog aviona (© AP Photo/ Peter Dejong) -
Ostaci malezijskog aviona (© AP Photo/ Peter Dejong)

Pozivajući se na tri izvora bliska istrazi, ugledni list precizira da je istragom utvrđeno da je avion pogođen raketom BUK zemlja-vazduh 17. jula 2014. godine, dok je letio na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur.

Konačni izvještaj će zvanično biti objavljen kasnije danas u holandskoj vojnoj bazi, navodi AFP.

U tom izvještaju će, poslije skoro 15 mjeseci, biti saopšteni rezultati istrage pada "boinga-777" malezijske aviokompanije na istoku Ukrajine u Donjeckoj oblasti, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U izvještaju se, kako navodi "Volkstrant", odbacuje tvrdnja Moskve da je avion pogodila raketa koju su ispalile ukrajinske trupe dok je letio na oko 33.000 stopa iznad Ukrajine.

Konačni izvještaj međunarodnog tima istražitelja podnijeće predsjednik Savjeta za bezbjednost Holandije Tjibe Јustra u bazi holandskog vazduhoplovstva Gilze-Rejn na jugu zemlje.

U Savjetu je rečeno da mandat tog tijela nije bio da utvrdi ko je "povukao obarač" i da se "istraga nije bavila pitanjem krivice ili odgovornosti", već da se time bavi holandsko tužilaštvo koje sprovodi krivičnu istragu. Međutim, dva izvora su rekla holandskom listu da je "raketa BUK razvijena i proizvedena u Rusiji".

"Može se pretpostaviti da proruski aktivisti ne bi bili sposobni da operišu takvom napravom. Postoji sumnja u umiješanost bivših ruskih vojnih zvaničnika", rekao je neimenovani izvor "Volkstrantu". U dokumentu bi, između ostalog, trebalo da se nađu odgovori na pitanja o uzroku pada aviona i zaključak o odluci o letu iznad zone konflikta.

Takođe bi trebalo da pruži odgovor zašto su holandske porodice morale da čekaju između dva i četiri dana da bi dobile potvrdu da su njihovi rođaci bili u avionu, kao i da li su putnici i posada znali da avion pada, prenosi francuska agencija.

Preliminarni izvještaj Savjeta o uzrocima pada "boinga" bio je objavljen 9. septembra 2014. na osnovu prvobitno dostupnih informacija, gdje je, između ostalog, navedeno da se avion raspao u letu zbog oštećenja izazvanih spoljnim udarom brojnih "visokoenergetskih objekata".

Avion se srušio u vrijeme oštrih borbi ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, a zvanični Kijev i Zapad okrivili su direktno proruske snage.

Ruski koncern "Almaz-Antej" sproveo je sopstvenu rekonstrukciju, čiji su rezultati predstavljeni na pres konferenciji u Moskvi.

Proizvođač protivvazdušnog raketnog sistema "Buk" smatra da, ako je raketa i bila ispaljena, ona je ispaljena sa ukrajinske teritorije.