latinica  ћирилица
16/10/2015 |  16:42 | Autor: RTRS

Banjaluka: Drugi dan manifestacije "Dani matematike" (VIDEO)

Drugi dan manifestacije "Dani matematike" održan je u Domu omladine u Banjaluci. Svi osnovci i srednjoškolsci, organizivano sa školom, ili kao pojedinci, mogli su da uživaju u matematičkim mozgalicama, učestvuju u radionicama i nauče nešto novo.
Dani matematike - Foto: RTRS
Dani matematikeFoto: RTRS

Fraktali u bojama, geometrijske mozgalice, izrada origamija, samo su neke aktivnosti u kojima su danas mogli da uživaju mali i veliki ljubitelji matematike.

Volonteri sa Prirodno-matematičkog i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci, bili su tu da osnovcima i srednjoškolcima pomognu pri rješavanju matematičkih mozgalica, te da ih upute u razne teorije i teoreme.

"Dani matematike" osmišljeni su kako bi učenicima približili matematiku i probudili interesovanje za ovu nauku prema kojoj većina pokazuje otklon.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Јasmin Komić kaže da je cilj manifestacije predstavljanje matematike u zanimljivom svjetlu.

Manifestacije poput ove promovišu ovu zasad deficitarnu nauku. Svake godine, broj studenata na matematici se povećava, a nadležni smatraju da su za to zaslužni i ovakvi afirmativni događaji i priznanja.