latinica  ћирилица
19/10/2015 |  10:58 | Autor: RTRS

Uskoro premijera dokumentarnog filma "Djeca"

Dokumentarni filmovi iz produkcije Radio-televizije Republike Srpske, već godinama učestvuju na domaćim, regionalnim i evropskim festivalima i osvajaju značajne nagrade, a Јavni servis RTRS uživa ugled u regionu i dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja.
Dokumentarni film "Djeca" - snimanje - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Djeca" - snimanjeFoto: RTRS

Ove jeseni iz produkcije RTRS i od autora Denisa Bojića dolazi nam dokumentarni film "Djeca", čija premijera je planirana u Republici Srpskoj i u Srbiji u narednom periodu, nakon čega slijedi festivalski život filma.

Film "Djeca" dokumentuje jednu od najvećih i srpskoj javnosti malo poznatih tragedija našeg naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka. Ima za cilj da istovremeno čuva kulturu sjećanja i pokaže koliko su Srbi kao narod nedovoljno svjesni svoje nedavne prošlosti i heroja, koje je ona za sobom ostavila.

Opštepoznati lik Stojanke majke Knežopoljke izgradio je i utisnuo u srpsko kolektivno biće simbol stradanja, žrtve i rodoljubivosti. U proteklom ratu, nažalost, bilo je 18 "majki Knežopoljki", koje su dale po tri sina za odbranu otadžbine. Naša je obaveza da ih pamtimo s najvećim dostojanstvom.

Film na jedinstven i autentičan način predstavlja jedino i posljednje svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno trideset i šest očeva i majki, koje su izgubile po troje djece.

Cilj ovog filma bio je ispričati priču o herojima srpskog naroda, otrgnuti od zaborava palu djecu i njihove roditelje te da kompletna srpska zajednica i što šira svjetska javnost čuju ove tragične činjenice i donesu svoj sud o ovim događajima.

Ovaj film je trajni zapis o tragediji, koja nikada ne smije izblijediti iz našeg pamćenja, kao ni žrtve koje su podnijeli roditelji koji su izgubili svoju djecu.

Denis Bojić, koji je sa ekipom radio na ovom filmu, kaže da su osnovni motivi na kojima se gradio film: "Empatija i želja da se dokumentuje tragedija antičkih dimenzija. Kako pristupiti temi pred kojom svaka riječ biva podložna preispitivanju jer uvijek ste u strahu da ćete reći ili uraditi nešto pogrešno, osnovna je dilema koju je valjalo riješiti prije plana snimanja. Ideja je bila da se jednostavno, kroz ljudsku priču, kroz nemjereljivo trpljenje životnog tereta, kroz jedno od najvećih srpskih stradanja, a opet, bez suvišnih obrazloženja i političkih konotacija, snimi film koji će istovremeno biti razumljiv bilo kad, bilo gdje i bilo kome. Nezavisno od filmskog narativa, ovo je tema i bol koji se tiču svih nas, a ekranizacija same priče koja prima obrise mitskih dimenizija, najmanje je što se moglo uraditi za one koji su za Republiku Srpsku platili najveću cijenu. Priču sam gradio na univerzalnoj simbolici, na najiskrenijem mogućem odnosu roditelj - dijete, imajući u vidu da je to opšte razumljiv jezik, arhetip, koji najsnažnije svjedoči o žrtvi i strahotama koje rat ostavlja iza sebe".

Scenario i režija - Denis Bojić

Direktor fotografije - Siniša Ćejić

Montažer - Uroš Mlađenović

Produkcija - Radio-televizija Republike Srpske

Biografija Denisa Bojića

Denis Bojić rođen je 13.10. 1981. godine u Bjelovaru. Srednju medicinsku školu završio je u Banjaluci. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci odsjek Žurnalistika. Odbranio je magistarsku tezu iz oblasti političke analitike "Civilno društvo kao subjekt demokratskih procesa". Novinarsko iskustvo sticao je u štampanim i elektronskim medijima. Od 2013. godine dio je Informativnog redakcije Radio Televizije Republike Srspke.

Autor je brojnih reportaža iz Evrope i regiona. Scenarista je i režiser dokumentarnog filma "Vukovarski bluz" kao i dugometražnog dokumentarnog filma "Djeca".