latinica  ћирилица
26/10/2015 |  07:48 | Autor: RTRS

Danas premijera filma "Djeca" Radio-televizije Republike Srpske (VIDEO)

U banjalučkom Multipleksu "Palas", premijerno će večeras biti prikazan Dokumentarni film „Djeca“, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.
Dokumentarni film "Djeca" - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Djeca"Foto: RTRS

Film “Djeca” na jedinstven način predstavlja svjedočenje četvoro roditelja koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

Јoka Milovanović, Mileva Lazarević, Mileva Župić, svaka od njih u ratu je izgubila po tri sina i Marinko Bjelica koji je ostao bez dva sina i jedne kćerke, svjedoče svoju potresnu priču.

Denis Bojić, autor dokumentarnog filma „Djeca“, kaže da film osvjetljava i pokazuje višedecenijsko stradanje srpskog naroda i da, ako generacijski porodice daju po tri sina za slobodu i za otadžbinu, onda moramo i ne smijemo da ih zaboravimo.“

Cilj filma je da ispriča priču o herojima srpskog naroda, da otrgne od zaborava palu djecu i njihove roditelje i da kompletna srpska zajednica i što šira svjetska javnost čuju ove tragične činjenice i donesu svoj sud o ovim događajima, ističe autor filma i dodaje: „Uvijek kada imate tematiku srpskog stradanja pitate se koga to zanima, ali se nadam da u svijetu ima ljudi koje zanima stradanje bez obzira sa koje strane dolazio.“

Nakon banjalučke, u novembru se očekuje i beogradska premijera i izložba fotografija, nakon čega slijedi festivalski život filma. U okviru promocije u porti Hrama Hrista Spasitelja postavljena je izložba fotografija iz porodičnih arhiva i sa snimanja filma.