latinica  ћирилица
29/10/2015 |  18:53 | Autor: RTRS

Zvizdić potvrdio: Postoje aktivnosti na formiranju Investicionog fonda za ekonomski razvoj BiH (VIDEO)

Dan nakon što se u javnosti pojavio još jedan audio-snimak o preuzimanju novca za tajno snimanje kontroverznog biznismena Mile Radišića, o snimku se danas govorilo i u Sarajevu i u Banjaluci. Snimak iz kojeg se vidi da su u aferu upleteni predsjednik SDS-a Mladen Bosić i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, bio je tema i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ali i u Narodnoj skupštini Srpske.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Ministri u Savjetu ministara danas su odgovarali na brojna pitanja poslanika i delegata, ali ministar bezbjednosti Dragan Mektić, danas zbog, kako je obrazloženo, službenog puta, nije mogao da odgovori na pitanje o snimku. A pitanje je pripremio Staša Košarac, koji je zatražio da se obrazloži uloga Mladena Bosića, Dragana Mektića i Nebojše Vukanovića u, kako je rekao, aferi "50 000 evra".

Današnja sjednica je potvrdila i ono na šta su upozoravale institucije Srpske. Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić potvrdio je namjere parlamentarne većine u BiH da formira Investicioni fond za ekonomski razvoj BiH koji bi koristio devizne rezerve CB BiH. 

Aktivnosti na formiranju Investicionog fonda za ekonomski razvoj BiH nisu više tajna i svi Oni koji su prethodnih dana tvrdili suprotno demantovao je predsjedavajući Savjeta ministara - kaže Nikola Špirić.

- Nema zakonske mogućnosti da se formira Banka za obnovu i razvoj BiH ali se traže mogućnosti da se formira Investicioni fond BiH gdje bi se koristile neto devizne rezerve u visini 300 miliona - kaže Špirić.

- Naravno sredstvima ovog Fonda ne bi mogla da se koriste javna preduzeća ili bilo koji državni organ ni za pokriće deficita u budžetima - kaže Zvizdić.

Zvizdić priznaje da bi početni kapital u Fondu bile devizne rezerve CB BiH i međunarodni krediti. Špirić kaže da bi formiranjem Fonda BiH dobila paralelni budžet i otela razvojne i socijalne nadležnosti entitetam.

- Time faktički razvojnu kompetenciju koju sada imaju entiteti preuzima država i to je protivustavno i to će proizvesti brojne probleme - kaže Špirić.

I Mirko Šarović je priznao da Denis Zvizdić razgovara sa CB BiH o korištenju deviznih viškova ali tvrdi da na Savjetu ministara nije razmatrana inicijativu za formiranje Investicionog fonda. Boriće se da najmanje 1/3 deviznih rezervi CB BiH usmjeri privrednicima u Srpskoj.

- Јa nisam baš raposložen da ova sredstava koriste aktuelne vlade. Pokušaćemo da nađemo način da ih do privrednika pošaljemo - kaže Šarović.

Zbog odsustva Dragana Mektića bez odgovora je poslaničko pitanje Staše Košarca o eventulnom pokretanju istrage o porijeklu 50 000 evra koje je Nebojša Vukanović savjetnik Mladena Bosića iznio iz BiH kako bi platio Goranu Suvari za nezakonite radnje tj. tajno snimanje.

- Ako Mektić tvrdi da nema nedodoriljivih političara zašto svog stranačkog šefa ne prijavi i ne traži odgovore kakva je njegova uloga u podmićivanju lica...i ovdje postoji politička odgovornost Mladena Bosića za ljude koji su u njegovom kabinetu - kaže Košarac.

Bosićev savjetnik negira bilo kakvu umiješanost Mektića u aferu tajnog snimanja. Tvrdi da je bio vođen novinarskom znatiželjom da dođe do snimka koji kako kaže govori o kriminalu u Republici Srpskoj. Ipak ne otkriva kako je došao u posjed audio-snimka.

- Јa sam bio sam u tome, gospodin Bosić je znao da sam kontaktirao. Gospodin Mektić nije imao nikakve veze sa ovim što se dešavalo. Mislim da je potpuno nevažno kako sam došao do tog snimka - kaže Nebojša Vukanović, Bosićev savjetnik.

Od Dragana Mektića očekuju se odgovori ne samo u vezi sa aferom "50 000 evra" kako je nazvao Staša Košarac već i u vezi sa istragom o pokušaju linča Aleksandra Vučića u Potočarima, tim prije što je naredne sedmice zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije.