latinica  ћирилица
03/11/2015 |  11:32 | Autor: RTRS

Trebinje: Živko Drapić od svoje desete godine pravi dronove (VIDEO)

Prethodnik današnjeg drona ili multikoptera bile su igračke na daljinsko upravljanje. Dodavanjem složenih komponenti poput dži-pi-esa i stabilizatora kamere napravljena je ozbiljnija igračka, koja je svoju popularnost kod nas dobila poslije prošlogodišnje utakmice Srbija - Albanija.
Živko Drapić - dronovi - Foto: RTRS
Živko Drapić - dronoviFoto: RTRS

Živko Drapić iz Trebinja mnogo ranije počeo je da se interesuje za ove bespilotne letjelice - pravi ih, kaže, od desete godine. Preko modela aviona, helikoptera - prije tri godine sklopio je svoj prvi multikopter. Za razliku od opštepoznate zloupotrebe drona na Partizanovom stadionu, njegovi imaju široku pozitivnu primjenu. 

- Specifičan je osjećaj, svaki put prilikom polijetanja imate nevjerovatne utiske, ruke se znoje, prolazi vas osjećaj zadovoljstva - priča Živko.

Ljubav prema letenju i modelarstvu javila se, kaže Živko, u desetoj godini, kada je dobio i prvi model aviona. Zadnje tri godine posvetio je sklapanju multirotora, poznatijeg kao dron. Svoju primjenu ova letjelica našla je u protivpožarnom izviđanju, pretragama terena, snimanju promotivnih spotova.

- Do sada imam četiri primjerka što se tiče multirotora,a modela i aviona imam na desetine, što kod sebe-što ovih koje sam napravio drugom - kaže Živko.

Iako ih radi i po narudžbi, malo je onih, kaže Živko, koji se odluče za kupovinu ove letjelice. Cijenu od nekoliko hiljada maraka diktira složenost sklapanja, ali i nabavka dijelova, koje najčešće pronalazi u Kini, Americi i Njemačkoj.

- Ako imate novca možete ga sklopiti za dan, ja sam ga sklapao godinu dana - kaže Drapić.

Zainteresovanost za dronove, tvrdi Živko, povećala se poslije incidenta na utakmici Srbija - Albanija. Neslavno uzlijetanje i slijetanje, doprinijelo je tome da za kratko vrijeme ova bespilotna letjelica postane veliki trend.

- Od tada je krenula ekspanzija, ljudi nas zaustavljaju, pitaju nas je li to onaj sa utakmice, mi se slatko nasmijemo...imali smo i padova, oni nas znaju koštati i po nekoliko hiljada maraka - kaže on.

Ovaj zaljubljenik u letenje trenutno radi na projektu višenamjenske letjelice, kojoj će produžiti vrijeme i daljinu letenja, i koju će, u odnosu na prošle, prilagoditi nekim specifičnijim potrebama. Ali to je, kaže Živko, tema za neku narednu priču.