latinica  ћирилица
12/11/2015 |  08:02 ⇒ 14/11/2015 | 21:54 | Autor: RTRS

Dokumentarni film "Djeca" premijerno prikazan u Beogradu (VIDEO)

U Beogradu je večeras premijerno prikazan dokumentarni film "Djeca" Denisa Bojića, koji na potresan i realističan način prikazuje svu veličinu stradanja srpskog naroda u BiH kroz ispovijesti roditelja koji su tokom četiri godine rata izgubili po troje djece.
Denis Bojić - Foto: SRNA
Denis BojićFoto: SRNA

Film "Djeca", snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, na autentičan način predstavlja svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u proteklom ratu izgubili po troje djece.

Autor je istakao da je cilj ovog filma da osnaži srpsku kulturu sjećanja jer, kako je naveo, srpski narod tome ne pruža dovoljno pažnje.

- Film je ne samo testament, nego otpor zaboravu i podsjećanje koja je cijena plaćena za Republiku Srpsku - naglasio je Bojić.

Direktor Radio-televizije Republike Srpske Draško Milinović izjavio je, obraćajući se prisutnima, da Bojićev film nije samo još jedna ratna priča nego trajno sjećanje na one koji su ugradili živote u Republiku Srpsku.

Beogradskoj premijeri filma "Djeca", koji prati slogan "Niko ne zna šta je rat, ako u njemu ne izgubi sina", prisustvovali su članovi porodica Župić, Lazarević, Milovanović i Bjelica, te brojne ličnosti iz političkog i javnog života Srbije. 

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu juče je postavljena izložba fotografija iz porodičnih arhiva i sa snimanja dokumentarnog filma "Djeca".

Na ovoj izložbi, upriličenoj uoči beogradske premijere ovog filma sa prvenstvno antiratnom porukom, prikazano je 26 fotografija iz ovog ostvarenja, koje na autentičan i snažan način prenose suštinu i istinu srpskog stradanja u Republici Srpskoj i BiH.