latinica  ћирилица
12/11/2015 |  22:29 ⇒ 14/11/2015 | 21:53 | Autor: RTRS

Dokumentarni film "Djeca" premijerno prikazan u Beogradu

Poslije banjalučke premijere, dokumentarni film Denisa Bojića "Djeca", u produkciji Radio– televizije Republike Srpske premijerno je prikazan večeras u Beogradu, u svečanoj sali Јugoslovenske kinoteke. Bojićev film na potresan i potpuno autentičan način dokumentuje jednu od najvećih, ali i najmanje poznatih tragedija srpskog naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka.
Dokumentarni film "Djeca" - Foto: RTRS
Dokumentarni film "Djeca"Foto: RTRS

Film "Djeca" predstavlja jedina i posljednja svjedočenja četiri roditelja, od ukupno 36 majki i očeva koji su u proteklom ratu izgubili po troje djece. Kako kaže autor, sinovi i kćeri čija je sudbina zabilježena u ovom filmu nisu stradali otimajući tuđe. Njihova mladost je ugašena ispred njihove kuće, na njihovoj njivi. Branili su svoje roditelje, svoju braću i sestre, svoju djecu. Život preživjelih roditelja i nije život, zato kao ljudska bića imamo obavezu da njihov bol upoznamo i podijelimo.

- Tek što smo zaboravili krike i jauke Stojanke majke Knežopoljke sa Kozare, začuli smo nove krike i nove jauke...ali to je bol od koga ne smijemo bježati, bol koji pokazuje šta je život i šta život nije - rekao je Bojić.

Rad na ovakvom filmu zahtijeva i više od običnog scenarija i režije, iza Denisa su brojne neprospavane noći. Ni profesionalci ove kadrove ne mogu da gledaju čisto tehnički, emocije uvijek prevladaju.

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Djeca u Beogradu

- Јa samo još jedniu stvar mogu da kažem poslije gledanja premijere filma u Banjaluci, da mi se to prvi put desilo. Ovaj film je izuzetno važan i ja sam siguran da je RTRS na pravom putu - rekao je režiser Darko Bajić.

Radio– televizija Republike Srpske svim svojim resursima stala je iza Bojićevog filma, ali to nije prvi, a neće biti ni posljednji ovakav film u produkciji naše kuće.

- Ne smijemo i nemamo pravo da zaboravimo one koji su stradali, posebno mi u Beogradu i Banjaluci, jer su sve ove godine uglavnom drugi pričali o nama. Prosto nemamo pravo da ćutimo. Zbog toga smo snimili i film "Dah života" - rekao je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović.

Beogradskoj premijeri filma "Djeca" prisustvovao je veliki broj ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije i Srpske. Dokumentarni filmovi iz produkcije Radio– televizije Republike Srpske već godinama učestvuju na domaćim i međunarodnim festivalima i osvajaju značajne nagrade.