latinica  ћирилица
14/11/2015 |  15:36 ⇒ 18:41 | Autor: B92

Francuska: Nađeni pasoši, među napadačima i žena? (VIDEO)

Dvojica od osam terorista su "potencijalno identifikovana", jedan je imao sirijski pasoš, a drugi je državljanin Francuske, prenosi "Europe 1".
Napad u Parizu - Foto: AP
Napad u ParizuFoto: AP

Kako prenosi "Liberasion", terorista sa francuskim državljanstvom poznat je od ranije policiji kao ekstremista i on je identifikovan preko otisaka prstiju.

Sirijski pasoš pronađen je kod tijela jednog od bombaša samoubica kraj fudbalskog stadiona Stad de Frans. Navodno, na istom mjestu je pronađen i jedan egipatski pasoš, ali se ne zna kome pripada.

Takođe, radio "Europe 1" se poziva na izjavu svjedoka i navodi da je među teroristima u dvorani Bataklan bila i jedna žena.

Istovremeno, policija je objavila i potjernicu za crnim vozilom marke "seat" sa inostranim registarskim tablicama. Prema nekim informacijama, to vozilo je probilo jednu rampu na izlazu iz Pariza.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, oznaka na tablicama je GUT 18053, a automobil je imao aluminijumske felne. Građanima je preporučeno da ne prilaze vozilu.

Ti tragovi su su ujedno i prve prave i zvanično potvrđene informacije o napadačima na Pariz.

Njih osam je sinoć ubijeno ili su sami sebi oduzeli život aktiviranjem eksploziva, a ne zna se ko su i odakle su, kao ni to da li su imali saučesnike.

Analitičari u Francuskoj su naveli da se vjeruje da je u pitanju "domaća operacija", odnosno da su u pitanju teroristi koji su živjeli u Francuskoj. Činjenica da je jedan od napadača od ranije poznat policiji, ide u prilog toj tezi.

Odgovornost za napade preuzela je Islamska država, a da je operacija vođena spolja potvrdio je i francuski predsjednik Fransoa Oland.

Sinoć je u Parizu izvšen niz terorističkih napada u kojima je stradalo više od 120 ljudi. Јedan od napada izvršen je u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme meča francuske i njemačke reprezentacije.