latinica  ћирилица
22/11/2015 |  08:26 ⇒ 08:34 | Autor: Večernji list

Krim proglasio vanredno stanje- prekinuto snabdjevanje strujom iz Ukrajine

Nakon nestanka struje iz Ukrajine, "generatori" republike Krim su pušteni u pogon. U 1.20 sati djelimično su priključeni gradovi Simferopolj, Јalta i Saki", objavilo je Ministarstvo za vanredne situacije.
Krim bez električne energije (foto: © Igor Mikhalev / Sputnik) -
Krim bez električne energije (foto: © Igor Mikhalev / Sputnik)

Vlasti republike Krim objavile su tokom noći da su uvele vanredno stanje nakon potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom iz Ukrajine, koji je prouzrokovan, navode ukrajinski izvori, sabotažom visokonaponskih vodova.

Ukrajinski izvori nisu naveli ko bi mogao biti odgovoran za tu sabotažu.

"22. novembra u 00.25 sati (22.25 sati po srednjoevropskom vremenu) dogodio se prekid snabdjevanja električnom energijom koja na Krim dolazi iz Ukrajine", navodi se u saopštenju krimske podružnice ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

"Odlukom uprave republike Krim na poluostrvu je uvedeno vanredno stanje", objavilo je Ministarstvo.

Poluostrvo Krim, prije autonomna rusofonska republika u sastavu Ukrajine, pripojena je Ruskoj Federaciji u martu 2014., nakon referenduma organizovanog na Krimu nakon svrgavanja u Kijevu proruskog predsjednika Viktora Јanukoviča. Ukrajian i zapadne zemlje smatraju referendum nezakonitim i ne priznaje aneksiju.

Nakon nestanka struje iz Ukrajine, "generatori republike Krim su pušteni u pogon. U 1.20 sati djelimično su priključeni gradovi Simferopolj, Јalta i Saki", objavilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Kako navodi ruska agencija Tass, Krim se snabdjeva strujom iz Ukrajine preko četiri visokonaponska voda.

Dva voda su sabotirana u noći na petak, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da se sabotaža dogodila u okolini Hersona, na sjeveru Krima, na ukrajinskoj teritoriji.

Čini se da su i druga dva voda izbačena iz pogona nakon eksplozije u noći na nedjelju. Ne zna se ko je odgovoran za tu sabotažu.

Prvi potpredsjednik vlade republike Krima, Mihail Šeremet, kako prenosi TASS, rekao je da to poluostrvo može pokriti tek polovinu potreba za električnom energijom.