latinica  ћирилица
22/11/2015 |  10:36 | Autor: SRNA

Štajnmajer: Moskva će se vratiti u veliku osmorku

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da će se Rusija vratiti u "Veliku osmorku" ukoliko nastavi da sarađuje sa zapadnim zemljama oko rješavanja sirijskog konflikta i ako bude riješen ukrajinski konflikt .

Štajnmajer je za njemački tabloid "Bild" izjavio da Zapad nema dugoročne interese da isključi Rusiju iz razgovora "G8", ali da ova dva uslova moraju biti uspunjena.

Šef njemačke diplomatije izjavio je za "Bild" da Rusija nije zainteresovana za produžetak sirijskog sukoba te da traži rješenje višegodišnje krize, prenosi "Sputnjik".

U građanskom ratu u Siriji koji traje od 2011. godine, vladine snage bore se protiv velikog broja opozicionih frakcija i ekstremističkih grupa.

Na zahtjev predsjednika Bašara al Asada, Rusija je 30. septembra pokrenula kampanju vazdušnih udara na položaje "Islamske države".

Moskva učestvuje i u međunarodnim naporima da se pronađe političko rješenje za krizu, pošto je domaćin dva kruga razgovora između sirijske vlade i učestvuje u Beču na razgovorima o rješenju sirijske krize.