latinica  ћирилица
22/11/2015 |  15:06 ⇒ 22:31 | Autor: SRNA

Brisel: Proširena potraga za džihadistima

Belgijske vlasti proširile su potragu za oružanim islamskim ekstremistima zbog čijeg je prisustva u Briselu podignut stepen opasnosti od terorističkog napada na najviši nivo.
Brisel - najviše mjere bezbjednosti - Foto: AP
Brisel - najviše mjere bezbjednostiFoto: AP

Zvaničnici tvrde da se u gradu ne nalazi "samo jedan džihadista", već da ih ima više.

Zbog jučerašnje odluke o podizanju nivoa uzbune, zatvorena je podzemna željeznica, mada je najavljeno da bi već sutra mogla biti ponovo otvorena.

Belgija, a posebno naselje Molenbek, nalazi se u centru istrage o počiniocima terorističkog napada na Pariz 13. novembra, u kojem je ubijeno 130 ljudi.

Dvojica bombaša-samoubica iz pariskih napada, Brahim Abdeslam i Bilal Hadfi živjeli su u Belgiji. Brahimov brat, Salah Abdeslam, pobjegao je iz Pariza u Brisel ubrzo nakon napada.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Јan Јambon izjavio je za televizijsku stanicu VRT da se "nažalost", podizanje stepena opasnosti od terorističkih napada u Briselu na najviši nivo, ne dovodi isključivo u vezu sa odbjeglim Salahom Abdeslamom.

Televizijska stanica "RTBF" citirala je riječi Bernara Klerfajta, gradonačelnika opštine Sharbek, koji je rekao da su dvojica terorista u regionu Brisela "spremna" da izvrše napad.

Brahimov i Salahov brat-Mohamed Abdeslam,pozvao je Salaha u intervjuu televizijskoj stanici "RTBF" da se preda, dodajući da vjeruje da Salah još živ.

Krizni centar Belgije izdao je saopštenje u kojem se preporučuje da stepen opasnosti od terorističkog napada ostane na najvišem nivou, zbog "ozbiljne i neposredne opasnosti" od terorističkog napada.