latinica  ћирилица
22/11/2015 |  16:12 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Derventa: Vladika Hrizostom osveštao temelje hrama Preobraženja Gospodnjeg

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je temelje hrama Preobraženja Gospodnjeg u izbjegličkom Novom naselju u Derventi.
Osveštan temelj hrama Preobraženja Gospodnjeg u Derventi - Foto: SRNA
Osveštan temelj hrama Preobraženja Gospodnjeg u DerventiFoto: SRNA

Episkop Hrizostom izrazio je veliko zadovoljstvo što su ljudi iz ovog naselja, poslije silnih iskušenja, imali snage da krenu ispočetka, da grade hram, Bogu se mole i sastaju.

- Vi, koji ste izbjegli iz raznih krajeva, prognani, obespravljeni, zajedno ste počeli graditi hram. Niste se ovdje našli svojom voljom nego prilikama i okolnostima koje su uticale. Gradnjom hrama ugrađujete sebe, gradite hram Bogu živome, a on će vas duhovno izgraditi - rekao je vladika okupljenim vjernicima.

U Novom naselju žive porodice izbjegle sa Ozrena, iz Vozuće, centralne BiH, iz Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe i drugih gradova.

Za kuma temelja hrama, koji će biti izgrađen u trećoj derventskoj parohiji, izabran je Stojan Nikolić iz Agića.

U ovom naselju u međuvremenu je podignuta montažna crkva, sastavljena od vojnih kontejnera. Pripadnici Oružanih snaga BiH pružili su pomoć prilikom uređenja lokacije na kojoj će biti izgrađen hram.

Složni parohijani uspjeli su da u veoma kratkom periodu podignu montažni hram, zvonik, ljetnjikovac i dječije igralište.