latinica  ћирилица
22/11/2015 |  18:29 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Grčka: Obalska straža namjerno potopila čamac pun izbjeglica?

Pripadnici grčke obalske straže optuženi su za pokušaj namjernog potopanja čamca punog sirijskih izbjeglica, nakon što se u javnosti pojavio video snimak na kojem pripadnik obalske straže buši gumeni čamac.
Izbjeglice - Egejsko more - Foto: AP
Izbjeglice - Egejsko moreFoto: AP

Pripadnici turske obalske straže došli su 12. novembra u posjed snimka na kojem se vidi mali čamac sa oko 60 ljudi kako vrište i traže pomoć u mraku na Egejskom moru.

Turske vlasti su objavile snimak ove nedjelje i podnijele žalbu nadležnim grčkim vlastima, prenosi Rojters.

Na snimku se vidi čovjek koji, obučen kao pripadnik grčke obalske straže, kako pokušava da probuši gumeni čamac pun izbjeglica. Čamac sa izbjeglicama počinje da tone, a grčki čamac odlazi, ostavljajući turskoj obalskoj straži da spase utopljenike.

Izbjeglice su potom vraćene u turski lučki grad Didim, polaznu tačku za mnoge koji pokušavaju da pređu preko Egejskog mora u Evropu.

Grčki komandant Atanasios Atanasopulos bio je "šokiran" vidjevši video snimak i obećao je da će preduzeti odgovarajuću akciju, objavio je turski dnevni list "Hurijet".

Organizacija Hjuman rajts voč prethodno je izrazila zabrinutost zbog sprečavanja izbjeglica da čamcima stignu u Grčku preko Egejskog mora.

Brojni svjedoci su uočili nepoznate naoružane maskirane muškarce kako namjerno buše gumene čamce a u nekim slučajevima ih čak vuku nazad u turske vode, objavio je HRV, a prenosi "Indipendent".

- Bušenje čamaca u Egejskom moru čini ova ionako opasna putovanja, još opasnijim - objavila je Eva Kose iz HRV u svom izvještaju krajem oktobra i zaključila da takve kriminalne radnje traže hitno reagovanje grčkih vlasti.