latinica  ћирилица
22/11/2015 |  19:27 ⇒ 21:19 | Autor: SRNA

Belgija: Nove prijetnje bombom, u Briselu ostaje najviši nivo uzbune

Dvije prijetnje bombom upućene su danas na dvije različite lokacije u Belgiji, objavili su medijski izvori.
Brisel - najviše mjere bezbjednosti - Foto: AP
Brisel - najviše mjere bezbjednostiFoto: AP

Prvu prijetnju primila je lokalna televizijska stanice u opštini Vilvorde nakon čega su prostorije televizije brzo evkuisane.

Druga bombaška prijetnja uslijedila je gotovo istovremeno, ali je upućena željezničkoj stanici Mehelen.

Nakon prijetnji upućenih medijskoj kući, zgrada je odmah evakuisana, a svi zaposleni su prebačeni u obližnji rekreativni centar. Belgijska policija pokrenula je akciju, ispraznila zgradu, blokirala okolne ulice i pozvala deminerski tim i pse tragače na lice mjesta kako bi provjerili autentičnost bombaške prijetnje.

U gotovo istom trenutku slična prijetnja upućena je obližnjoj Mehelen željezničkoj stanici, nakon čega je policija ispraznila stanicu i dovela pse tragače, prenosi "Njujorker dejli".

Belgijska policija potvrdila je da je prijetnja bombom na željezničkoj stanici Mehelen bila lažna jer psi tragači nisu pronašli ništa na licu mjesta.

Građanima je dozvoljen povratak na stanicu, a sve željezničke usluge se normalno odvijaju.

SUTRA NE RADE ŠKOLE, FAKULTETI, PODZEMNA ŽELjEZNICA

Belgija je odlučila da u Briselu zadrži nivo uzbune na najvišem nivou zbog mogućih terorističkih napada zbog čega će sutra biti zatvorene sve škole i fakulteti, a neće saobraćati ni podzemna željeznica. Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je da se plaše napada poput onih u Parizu.

- To znači da bi neki pojedinci mogli izvesti napade u Briselu na više mjesta i u isto vrijeme - rekao je Mišel poslije sastanka nacionalnog Savjeta bezbjednosti.

On je ponovio da "postoje indikacije da bi ciljevi napada mogli biti šoping centri i ulice u kojima je koncentrisan veći broj trgovina".

Prema njegovim riječima, u Briselu će sutra raditi jaslice da bi roditeljima bio omogućen odlazak na posao, prenose mediji.

- Situacija će ponovno biti razmotrena sutra popodne - rekao je Mišel.

Ovog vikenda belgijske vlasti uvele su četvrti najviši stepen uzbune, dok u ostatku zemlje opasnost ostaje na trećem.

Stanice podzemne željeznice juče i danas bile su zatvorene, kao i trgovački centri i većina trgovina i barova u centru grada.

POLICIЈA DIGLA U VAZDUH SUMNjIVO VOZILO

Pripadnici belgijske policije digli su u vazduh sumnjivo vozilo u centru grada Vilvorda, izjavio je danas portparol vojske.

Ranije tokom dana stanovnik Vilvorda telefonom je obavijestio policiju o sumnjivom vozilu koje je već dva dana bilo parkirano ispred lokalne crkve, prenosi "Sputnjik".

- Vojnici su stigli na lice mjesta i izvršili kontrolisanu eksploziju vozila, ali ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li je u vozilu bio eksploziv - izjavio je vojni portparol za RIA Novosti i dodao da je detonacija sprovedena na licu mjesta.

Nivo terorističke prijetnje u Vilvordu nije povećan, za razliku od Brisela gdje je podignut na najviši nivo.

Nakon pariskih napada, belgijska policija izvela je niz antiterorističkih operacija i pritvorila određeni broj ljudi u Briselu, nakon što je otkriveno da je jedan od napadača tamo živio.

Prema medijskim izvještajima, uhapšeno je najmanje 16 osumnjičenih osoba.