latinica  ћирилица
22/11/2015 |  19:38 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Republika Srpska u održivi povratak uložila 68 miliona (VIDEO)

Od završetka rata do danas, od 2,2 miliona ljudi, koliko je napustilo BiH, do sada je evidentirano milion i 60 hiljada povrataka. Oko 610 hiljada odnosi se na povratak raseljenih lica, a preostalih 450. 000 na povratak izbjeglica.
Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica - Foto: RTRS
Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena licaFoto: RTRS

Prema procjenama UNHCR-a, u Republiku Srpsku se vratilo 159 hiljada Bošnjaka i oko 12,5 hiljada Hrvata, 95 hiljada Srba i 1.500 ostalih. Od 2006. godine do danas Vlada Republike Srpske, preko Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, u obnovu stambenih jedinica, infrastrukture, održivi povratak i alternativni smještaj uložila je 68 miliona maraka.

Huso Sarčević u Zvornik se vratio 2000. godine i krenuo od nule. Danas cijela porodica živi od proizvodnje tovnih pilića. Redovno apliciraju za donacije kod resornog ministarstava.

- Od Vlade Republike Srpske tj. ministarstva dobio sam dvije hiljade, od te dvije hiljade sam kupio aparat za pranje objekta. Mnogo mi je to pomoglo jer nisam morao da pozajmljujem novac - kaže Sarčević.

Kada je odlučila da se vrati iz Austrije u svoje selo Mičje, Angela Ćorković je znala da je tamo ne čeka ni kuća, ni okućnica. Danas se, zahvaljujući pomoći Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, uspješno bavi stočarstvom. Ćorkovićeva kaže da je uz pomoć sredstava u iznosu od 15.000 maraka koje je dobila od Ministarstva uspjela sagraditi štalu.

Za održivi povratak nije dovoljan samo krov nad glavom. Nameće se pitanje - šta dalje?

- Negdje oko milion maraka na godišnjem nivou izdvajamo za održivi povratak. Naravno da su to simbolična sredstva, jer mi ne možemo ispratiti svakog našeg korisnika. Onaj ko je na selu može se baviti poljoprivredom, a onaj ko je u gradu on je u još težoj poziciji - kaže resorni ministar Davor Čordaš.

Od milion i po maraka, Vlada Srpske pola miliona izdvaja za povratnike u Federaciju.

- Kada je riječ o Federacije uglavnom su to opštine Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac, u drugom dijelu su Mostar, Stolac, Čapljina, jednim dijelom smo nešto pokušali u Posavini ali nismo imali veliki broj zainteresovanih - kaže Čordaš.

Ni dvadeset godina od završetka rata do danas, BiH nije završila proces povratka i obnovu porušene imovine. Od 445.000 uništenih stambenih jedinica, obnovljeno je 340.000. Republika Srpska je u održivi povratak- obnovu kuća, infrastrukruru, izgradnju alternativnog smještaja, pokretanje proizvodnje i zapošljavanje, od 2006. do danas uložila 68 miliona maraka.