latinica  ћирилица
27/11/2015 |  18:38 | Autor: TANЈUG

Poljska neće isporučiti Polanskog SAD

Poljska neće izručiti Sjedinjenim Američkim Državama reditelja Romana Polanskog nakon što je tužilaštvo te zemlje saopštilo da nema osnova za žalbu u odluci suda da se Polanski ne isporuči SAD.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Iz Kancelarije tužioca u Krakovu naveli su da je analiza dokaza pokazala da je ranija odluka suda da se Polanski ne isporuči SAD bila ispravna, izvjestio je Rojters, a prenio Tanjug.

Time je odluka suda da se Polanski ne izruči SAD postala pravno obavezujuća i na nju se ne može ponovo uložiti žalba.

Zatvaranje slučaja koji je trajao više od 40 godina znači da je Polanski sada slobodan da živi i radi u Poljskoj, prenio je AFP. Podsjetimo, SAD su tražile izručenje Polanskog da bi mu se sudilo za silovanje trinaestogodišnje djevojčice Samante Gejmer, u vili američkog glumca DŽeka Nikolsona u Holivudu prije skoro četiri decenije. Reditelj, nagrađen Oskarom za režiju filma „Pijantista”, još 1977. godine priznao je da je imao seksualne odnose sa trinaestogodišnjom djevojčicom tokom snimanja u Los Anđelesu.

Na osnovu američkog zahtjeva za izručenje, Polanski, koji ima dvojno – francusko i poljsko državljanstvo, uhapšen je u Švajcarskoj 2009. godine, kada je došao na filmski festival u Cirihu. Švajcarski sud odbio je da ga izruči SAD, podsjetila je Beta.

U Poljsku je dolazio inkognito, a prvi put zvanično se pojavio prošle jeseni kao gost na otvaranju Muzeja poljskih Јevreja u Varšavi. SAD su odmah poslale zahtjev da ga Poljska uhapsi dok ne stigne zahtjev za izručenje. Poljske vlasti to su odbile, a Polanski je nakon saslušanja kazao da veruje u poljsko pravosuđe i da će poštovati odluke suda i dolazio je, kad god je pozvan, na ročišta.