latinica  ћирилица
27/11/2015 |  19:16 | Autor: SRNA

Matvijenko: Turska učinila sve da uništi saradnju sa Rusijom

Predsjednik Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko izjavila je danas da je Turska učinila sve da uništi uzajamno korisnu saradnju sa Rusijom.
Valentina Matvijenko - Foto: AFP
Valentina MatvijenkoFoto: AFP

"Mi smo Tursku tretirali kao našeg susjeda, partnera, kao prijateljsku zemlju. Razvili smo uzajamno korisnu ekonomsku saradnju. Turska je učinila sve da uništi uzajamno korisnu saradnju sa Ruskom Federacijom", rekla je ona.

Valentina Matvijenko je podsjetila da je ruska strana čekala na ozbiljnu i temeljitu istragu pada ruskog aviona Su-24, da se preduzmu mjere da se takve akcije spriječe u budućnosti i na izvinjenje turske strane Rusiji. "Ništa od toga se nije desilo", rekla je ona.

Ona je dodala da je obaranje ruskog aviona izazvalo duboku ozlojeđenost u ruskom društvu.

"Znam da ruski turisti ne žele da idu u Tursku. Turska zarađuje milijarde dolara od ruskog turizma", rekla je ona, prenio je TASS.

Turski avion "F-16" oborio je 24. novembra ruski "Su-24" u Siriji. Јedan od ruskih pilota je spašen, dok su drugoga ubili džihadisti. Tokom potrage za pilotima oborenog "suhoja" poginuo je jedan ruski vojnik.