latinica  ћирилица
02/12/2015 |  14:03 ⇒ 15:47 | Autor: Agencije

Rusija: U šverc naftom umiješani Erdogan i njegova porodica (VIDEO)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica uključeni su u sistem nezakonitih isporuka nafte sa sirijskih naftnih polja koje su zauzeli teroristi ISIL-a, rečeno je u Moskvi, na konfereniciji za novinare ruskog Ministarstva odbrane.
Komandna soba ruske vojske (foto: © Sputnik/ Alexei Druzhinin) -
Komandna soba ruske vojske (foto: © Sputnik/ Alexei Druzhinin)

Predstavljajući dokaze finansiranja terorista "Islamske države" u Siriji, Ministarstvo odbrane navodi da je Turska glavni potrošač nafte terorista i da su prihodi ISIL-a od prodaje nafte godišnje oko 2 milijarde dolara.

Na brifingu je rečeno da Rusija zna za tri trase kojima se krijumčari nafta iz Sirije u Tursku. "Vođe bandi i turske elite kradu naftu u Siriji u velikim količinama", istaknuto je na brifingu.

Ministarstvo odbrane prikazalo je fotografije kolona tankera ISIL-a na granici Sirije sa Turskom.

"Prihodi ove terorističke organizacije je oko 3 miliona $ dnevno. Poslije dva mjeseca ruskih vazdušnih udara njihov prihod je oko $ 1.5 miliona dolara dnevno ", rekao je načelnik glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj. Na brifingu ministarstvo je predstavio fotografije kamiona sa naftom , snimke vazdušnih napada na skladišta naftnih postrojenja IS i mape o detaljima kretanja prošvercovane nafte. Rudskoj je naveo da "put nafte" počinje u sirijskom gradu Deir el Zor i završava se u rafineriji Batman u Turskoj.

Za protekla dva mjeseca, u ruskim vazdušnim udari udarima uništena su 32 nafta komplksa, 11, rafinerija i 23 benzinske stanice,  rekao je general Sergej Rudskoi, dodajući da je ruska vojska je takođe uništila 1.080 kamiona sa naftnim derivatima.

"Ovi vazdušni udari omogućili su smanjenje nezakonite trgovine nafte sa sirijske teritorije za gotovo 50 odsto."

Više od 2.000 boraca, 120 tona municije i 250 vozila isporučeno je u islamsku državu i Al-Nusru sa turske teritorije, rekao je šef Nacionalnog centra za državnu odbranu general Mihail Mizintsev.

"Prema pouzdanim obavještajnim podacima, turska strana je preduzimala takve radnje već duže vreme i u kontinuitetu. I što je najvažnije, nije planirala da prestane. "