latinica  ћирилица
05/12/2015 |  09:45 ⇒ 15:10 | Autor: SRNA

Dobrun- Parastos povodom četrdeset dana od upokojenja mitropolita Nikolaja

U manastiru Dobrun kod Višegrada u toku je sveta arhijerejska liturgija, nakon koje će biti služen parastos povodom četrdeset dana od upokojenja mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.
Višegrad - parastos - Foto: SRNA
Višegrad - parastosFoto: SRNA

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske, služi liturgiju, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Mitropolije dabrobosanske.

Nakon liturgije, u manastirskoj porti biće služen parastos na grobu mitropolita Nikolaja.

Parastos za upokojenje mitropolita Nikolaja biće služen sutra, nakon svete liturgije

U svim hramovima Mitropolije dabrobosanske sutra će, nakon svete liturgije, biti dlužen parastos za upokojenje mitropolita Nikolaja.

Blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u 88. godini, a sahranjen je, prema sopstvenoj želji, u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj bio je šezdeseti mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine. U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvetitelj, graditelj, obnovitelj crkvenog i duhovnog života. Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog gdje se zadržao do izbora u svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.