latinica  ћирилица
07/05/2024 |  14:43 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

U porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija sahranjen pop Žućo (FOTO/VIDEO)

Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao pop Žućo, sahranjen je danas u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.
Sahrana popa Žuće - Foto: RTRS
Sahrana popa ŽućeFoto: RTRS

Opijelo je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a sahrani je prisustvovalo mnogobrojno sveštenstvo, veliki broj građana, kao i zvaničnika.

- On je bio velika ljudska gromada koja je posvjedočila svima kako čovjek na svakom mjestu može biti veliki i uzvišen - rekao je vladika.

Foto: RTRS

Kako on navodi, protina djela trebaju da budu naglašena, jer treba da bude upamćen po tome koliko je bio uzvišen u teškim vremenima.

Pop Žućo sahranjen je uz počasnu paljbu, a preminuo je u subotu, 4. maja, u 87. godini, dan nakon što je na Veliki petak služio liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Prota Vojo bio je sveštenik koji je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji na Grbavici koja je poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma zajedno sa srpskim narodom Grbavice prešao je u Istočno Sarajevo gdje je nastavio službi u crkvi u Miljevićima.

Prota Vojo je 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći krst, koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca do teritorije Republike Srpske.

Krst su na leđima iznijeli tadašnji ministar vjera Dragan Davidović i načelnik opštine Srpsko Novo Sarajevo Milorad Katić.

Kada su počeli ratni sukobi, prota je pomagao Srbe koji tada nisu uspjeli da izađu iz federalnog Sarajeva na srpsku stranu.

Tokom rata je više hiljada poslao preko Miljacke, na teritoriju pod kontrolom tzv. Armije BiH. Od tih paketa je pola išlo muslimanima, a pola Srbima, Hrvatima i Јevrejima koji su ostali u drugom dijelu Sarajeva.