latinica  ћирилица
07/12/2015 |  09:08 ⇒ 12:08 | Autor: Blic

Prvi putnički avion sletio na Antarktik (VIDEO)

Tamo možda jeste hladnije nego na većini turističkih odredišta, ali putovanje na Antarktik sigurno će biti nezaboravan doživljaj.
Prvi putnički avion sletio na Antarktik (Foto: Ágúst Hákonarson) -
Prvi putnički avion sletio na Antarktik (Foto: Ágúst Hákonarson)

Prošle nedjelje, prvi putnički avion sletio je na ledenu pistu hladnog kontineta. Turistička agencija “Antarctic Logistics and Expedition“ organizovala je let “boinga 757“ islandske avio-kompanije “Lotfleidir“ da bi “demonstrirala izvodljivost sletanja komercijalnih transportnih aviona“ na Antarktiku.

Time je utrt put za buduće putničke letove na Antarktik, što bi moglo bitno da promijeni način na koji su ljudi  dolazili na najjužniji kontinent.

Do sada je većina turista stizala brodom, a kompanija ALE, sa sjedištim u Stafordširu (Velika Britanija) jedan je od rijetkih avio-prevoznika koji tamo lete. Kompanija prevozi putnike u teretnim avionima sa ugrađenim sjedištima kako bi bili pogodniji za transport ljudi. Prelazak na tradicionalne putničke avione, nalik na “boing 757“ koji je na Antarktik sletio prošle nedjelje, olakšao bi hitnu evakuaciju i ponudio putnicima veći komfor, saopštila je za “Haftingon post“ portparol kompanije.

Očekuje se da će putnički avioni za dvije-tri godine postati sastavni dio usluga kompanije ALE, a do tada će prekookeanski brodovi ostati glavno prevozno sredstvo do Antarktika. Brodovi često kreću iz Argentine i preko Drejkovog prolaza dovode putnike na Antarktik, koji sa vodičem obilaze brojna zanimljiva mjesta.

Postoji i mogućnost leta: Svake nedjelje ALE obezbjeđuje transport putnika iz Čilea, a sve informacije o transportu avionom, odnosno brodom mogu se naći na sajtu Međunarodnog udruženja turističkih agencija koje organizuju putovanja na Antarktik (International Association of Antarctic Tour Operators).

Šta možete vidjeti na Antraktiku?

Brodom možete posjetiti očaravajuća Јužna Šetlandska ostrva, možete da kampujete, oprobate se u vožnji kajakom, ili posmatrate kitove i pingvine. Oni koji se odluče za let kompanije ALE mogu da se popnu na Vinsonov masiv, najviši vrh Antarktika i obiđu Јužni pol, pri čemu će biti smješteni u osnovnom logoru kompanije na udaljenom glečeru Union, gdje je prošle nedjelje sletio putnički avion.

Letovi kompanijom ALE koštaju najmanje 24.000 dolara, a u cijenu je uključen smještaj i hrana za nedjelju dana. Putovanje brodom jeste jeftinije, ali je i dalje veoma skupo. Kompanija “Quark Expeditions“, na primjer, nudi putovanje od 11 dana iz Argentine po cijeni od 5.995 dolara naviše.