latinica  ћирилица
10/12/2015 |  13:11 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Genetsko "popravljanje" prijeti stvaranju "više rase"!

Ukoliko tehnika "popravka" gena bude dozvoljena za širu upotrebu, moglo bi se desiti da u nju budu uključena samo djeca iz bogatih porodica, što će stvoriti "višu rasu", upozoravaju naučnici.

Nakon što je pročitan ljudski gen, stvorene su mogućnosti za kloniranje živih bića po "narudžbi" - od boje očiju do uklanjanja ili pojačavanja gena koji eliminišu ili omogućavaju posebne osobine.

Zahvaljujući tehnici preuređivanja gena /pod nazivom "CRISPR-Cas 9"/, sada se mogu izuzetno lako, jeftino i brzo zamijeniti ili izbrisati geni u svakom čovjeku, životinji ili biljci.

Mogućnosti na koje bi ta tehnika mogla promijeniti naše živote je nevjerovatna – od stvaranja žita otpornog na buđ do liječenja najotpornijih bolesti.

Naučnici potvrđuju da će sada moći lakše da se manipuliše sa svima koji imaju DNK, što znači sa svim živim bićima.

Čak i neki od naučnika koji su učestvovali u stvaranju tehnike manipulisanja genima imaju moralne dileme.

DŽenifer Dudna, koja je razvijala ovu tehiku, navodi da je sanjala Hitlera, koji joj je u snu rekao da bi i on "želio da bolje razumije koristi i implikacije te sjajne tehnologije".

Naučnici zato nastoje da organizuju konferencije na kojima bi raspravljali o granicama "navijanja" i "programiranja" gena, odnosno "igranja Boga".

Tehnika "CRISPR-Cas 9" sastoji se od aktivnog mijenjanja gena koji se prenose na potomke. Ona je trenutno zabranjena u više od 40 država.

Iako je privatno finansiranje preuređivanja gena legalno u SAD, Kongres je zabranio Ministarstvu za hranu i lijekove da finansira projekte u vezi sa modifikacijom linije ljudskih zametaka.

Za sada, svima je prihvatljivo da se tom tehnologijom eliminišu malarija i lajmska borelioza, poboljšaju usjevi, te stvori inženjering svinja kao donora organa za milione pacijenata kojima je potrebna transplantacija.

Najveće i najteže odluke očekuju se u vezi sa metodom širenja gena, koja se sastoji od preuređivanja gena na način koji omogućava određenom genu da se raširi kroz cijelu populaciju na određenom području.

Ta tehnika sada se koristi za izmjenu komaraca koji prenose malariju. Prije korištenja ove genetske tehnike, komarce bez malarije brzo bi brojčano nadjačali komarci malaričari.

Genetsko "popravljanje" djece i uklanjanje urođenih genetskih problema naučnici ne smatraju lošim postupkom, ali mnogi upozoravaju da treba osigurati da takvi tretmani ne budu dostupni isključivo bogatima.