latinica  ћирилица
17/12/2015 |  10:39 ⇒ 21:30 | Autor: TANЈUG

CG: Marović uhapšen zbog zloupotreba sa zemljištem u Budvi

Predsjednik Političkog savjeta DPS-a, Svetozar Marović, koji je priveden jutros po nalogu Specijalnog tužilaštva, negirao je krivicu koja mu se stavlja na teret, a nakon saslušanja određen mu je pritvor do 72 sata.
Svetozar Marović - Foto: SRNA
Svetozar MarovićFoto: SRNA

"S.M. je danas, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način, saopšteno je nakon hapšenja iz tužilaštva.

Marović je priveden jutros oko devet sati i u trenutku privođenja on se nalazio u Podgorici.

U pritovoru se već nalaze Marovićev sin Miloš, brat Dragan Marović, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović.

Specijalno tužilaštvo prije mjesec dana izdalo je nalog za hapšenje Miloša Marovića, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje 26.000 kvadrata neurbanizovanog placa u Budvi, čime je nanijeta šteta Opštini u iznosu od 1.400.000 evra.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nagovijestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na Јazu i TO Plaža.

"Tužilaštvo vjeruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe", rekao je tada Katnić.

Svi ključni akteri "Budvanske afere" priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun Opštine Budva i države u nekoliko odvojenih postupaka.

Oni su pod optužbom za zloupotrebu službenog položaja u aferi "TO Plaža" i izgradnji koncertnog platoa na Јazu. Na spisku su: bivši predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović, nekadašnji potpredsjednik te opštine Dragan Marović, premijerov savjetnik Aleksandar Tičić, direktor budvanskog Vodovoda i nekadašnji potpredsjednik opštine Milenko Medigović, Novak Klisić, Đorđe Pavlović i izvršni direktor "Gugi komerca" Dragoljub Milovanović i još nekoliko opštinskih službenica. Sumnja se da je u ova dva slučaja Budva oštećena za oko 10 miliona evra.

Policija je 30. novembra podnijela krivičnu prijavu protiv Lazara Rađenovića zbog sumnje da je član kriminalne grupe koja je tokom izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda nanijela štetu opštini. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je još šest osoba i tri firme kojima su rukovodili.

Oni su, kako se sumnja, svojim nezakonitim radnjama, koje su preduzeli u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi, naneli štetu opštini Budva od skoro 8.000.000 evra, naveli su ranije iz policije.