latinica  ћирилица
21/12/2015 |  08:00 ⇒ 17/03/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

Dva filma RTRS-a pred švedskom publikom

Film "Djeca" Denisa Bojića u produkciji Radio Televizije Republike Srpske učestvuje na Festivalu Novog Balkanskog Filma – "Balkan New Film Festival, BaNeFF 2015" u Štokholmu. Osim filma "Djeca" iz produkcije RTRS-a na festivalu će učestvovati i film "Dnevnik ratnog hirurga" - Siniše Grabeža.
Film RTRS-a "Djeca" - Foto: RTRS
Film RTRS-a "Djeca"Foto: RTRS

Festival Novog Filma Balkan – "Balkan New Film Festival BaNeFF 2015" sprema za 21. decembar, na najkraći dan u godini, Festival kratkog i dokumetranog filma. U selekciji su se našli filmovi iz Indije, Јapana, Danske, Švedske, Italije, Arapskih zemalja, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Јezici su Arapski, Јapanski, Hindi, Francuski, Grčki, Švedski...

Ovaj Festival omogućio je Švedski Filmski Institut zajedno sa Kulturhuset u Kungsengenu i drugim institucijama Švedske a dio je glavnog BaNeF Festivala planiranog za februar. Selekciju "BaNeFF 2015" podržala je i saradnja sa dva značajna međunarodna dokumentarna filmska festivala ‘Prvi kadar’ Istočno Sarajevo i ‘AlJazeera Međunarodni Dokumentarni Filmski Festival’ Doha Katar. Uz selekciju značajnijih domaćih kratkih i dokumentarnih filmova autora sa Balkana, selekciji ovogodišnjeg BaNeFF su se priključili i pobjednički filmovi sa ova dva Festivala.

Uprava Festivala zbog velikog interesovanja, već sada najavljuje da će Festival dokumentarnog i kratkog filma BaNeFF nastaviti da se organizuje na godišnjem nivou baš kao i centralni BaNeFF festival dugometražnog igranog filma, koji je već zakazan za 11. februar u Štokholmu u nadi da će i novi BaNeFF krenuti na turneju po većim gradovima Švedske, Norveške i Islanda u narednoj godini.