latinica  ћирилица
08/01/2016 |  07:58 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

Pripreme za Dan Republike Srpske

Uoči 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske, Svetog arhiđakona Stefana, u Banjaluci će biti položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija, na Trgu palih boraca NOR-a, te na spomen-kosturnicu i spomenik dvanaest banjalučkih beba.
Bijeljina - bilbordi u gradu, kao podrška proslavi i očuvanju Dana Republike - Foto: SRNA
Bijeljina - bilbordi u gradu, kao podrška proslavi i očuvanju Dana RepublikeFoto: SRNA

Polaganju vijenaca prisustvovaće predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednica Vlade Željka Cvijanović.

Delegacija kabineta predsjednika Republike položiće cvijeće i na spomen-obilježju pokojnog predsjednika Republike Srpske Milana Јelića u Modriči. Predsjednik Dodik će povodom Dana RS odlikovati zaslužne pojedince i institucije.

Biće održana i sjednica Senata Republike Srpske.

Dan RS obilježiće se danas i u Prijedoru, Bijeljini i Palama. Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić organizuje prijem za predstavnike Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženje rezervnih vojnih starješina.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovaće tradicionalni prijem za privrednike grada, čemu će prethoditi ceremonija polaganja vijenaca na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

I u Palama će prvi put biti obilježen 9. januar - Dan Republike Srpske, koji je posebno važan za ovu opštinu, jer su u Palama nastale prve institucije Republike Srpske.

Nakon prijema u opštini, u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama biće služen parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske.

U Novom Gradu biće održana svečana akademija.

Na bilbordima širom Srpske, kao podrška proslavi i očuvanju Dana Republike, pojavili su se plakati sa natpisom "Slavimo Republiku - 9. januar".

Širom Srpske i na graničnim prelazima dijeli se promotivni materijal sa porukom "Slavimo Republiku".

Mladi SNSD-a organizuju akciju "Srpska i dalje slavi".

Na štandovima u gotovo svim gradovima Srpske, građani će imati priliku da pošalju na razglednicama svoje mišljenje o proslavi Dana Republike Srpske stranim sudijama, tužiocima i visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku. 

"ZAVETNICI" POČINjU KAMPANjU "SAČUVAЈMO REPUBLIKU SRPSKU"

Srpski sabor "Zavetnici" održaće danas konferenciju u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, čime će započeti aktivnosti u okviru kampanje "Sačuvajmo Republiku Srpsku".

Građani će tom prilikom moći da daju podršku proglasu "Sačuvajmo Republiku Srpsku" i tako pokažu solidarnost sa srpskim narodom koji se suočava sa pokušajima zapadnih centara moći i centralističkih vlasti u Sarajevu da ukinu Srpsku, ponište Dejtonski mirovni sporazum i sprovedu nasilnu unitarizaciju BiH, saopštio je Srpski sabor "Zavetnici".

"Zavetnici" podsjećaju da je Republika Srpska osnovana 9. januara 1992. godine kao izraz vjekovne težnje srpskog naroda da očuva svoju državnost, te da je upravo u danima kada slavi 24 godine postojanja, na Saboru odgovornost da pokaže da je Srbija uz Republiku Srpsku.

"U trenucima kada rukovodstvo Republike Srpske ulaže ogromne napore u odbrani njenog ustavnopravnog poretka i stabilizaciji političkih prilika, neophodno je da pružimo podršku našem narodu koji je sam podigao i branio Republiku Srpsku", ističe se u saopštenju.