latinica  ћирилица
10/01/2016 |  14:36 ⇒ 11/01/2016 | 09:33 | Autor: RTRS

U jedanaest gradova Srpske prikazan dokumentarni film ,,Djeca" (VIDEO/FOTO)

U jedanaest gradova Republike Srpske danas je prikazan film "Djeca", autora Denisa Bojića, koji je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.
Film RTRS-a "Djeca" - Foto: RTRS
Film RTRS-a "Djeca"Foto: RTRS

Film je mogao da se pogleda u Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Banjaluci, Trnovu, Vlasenici, Foči, Doboju, Trebinju, Prijedoru, Mrkonjić Gradu i Loparama.

Ovaj dokumentarni film predstavlja svjedočenje četiri preživjela roditelja, od 36 očeva i majki u Republici Srpskoj, koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece. Akteri filma su Јoka Milovanović, Mileva Lazarević i Mileva Župić, koje su u ratu izgubile po tri sina, te Marinko Bjelica, koji je ostao bez dva sina i kćerke.

Priliku da vide ovaj film imali su i gledaoci u Beogradu i Skoplju.

U trebinjskom Domu kulture prije prikazivanja filma šef Informativno-tehničkog centra RTRS-a Trebinje Sanja Pešut pročitala je pismo generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića u kome se, između ostalog, navodi da je težina pripreme filma duboko utisnuta u svijest svih koji su radili na projektu.

"Ovaj film je trajni zapis o tragediji koja nikada ne smije izblijediti iz naših sjećanja, kao ni bol i tuga neprolazna roditelja koji su izgubili djecu. Neka ovaj film bude doprinos kulturi sjećanja srpskog naroda. Sačuvajmo uspomenu na njihove živote i žrtve ne bi li tako spriječili i sve buduće", navodi se u pismu.

Promocija filma "Djeca" u Trebinju (Foto SRNA)

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija istakao je da mora živjeti sjećanje na sve one koji su dali život ili dijelove tijela za Republiku Srpsku, kao i da treba poštovati one koji su preživjeli odbrambeno-otadžbinski rat.

"Na taj način najbolje čuvamo Republiku Srpsku", rekao je Ćebedžija, naglašavajući da je trebalo još mnogo ovakvih filmova da bude snimljeno da bi podsjećali na te dane.

U Foči je danas prikazan dokumentarni film Denisa Bojića "Djeca". Kroz svjedočenje roditelja i uže rodbine, film je izazvao snažne emocije kod publike, koja je salu napustila sa suzama u očima.

Јovo Sušić kaže da je gledajući film doživio veliki šok. "Koliko je samo snage i hrabrosti u ovim roditeljima, majkama i očevima, čija su srca izdržala ogromnu tragediju", rekao je Sušić.

Direktor Centra za kulturu i informisanje u Foči Vladimir Pantović naglasio je da je neophodno graditi kulturu sjećanja da bi se preduprijedile ratne tragedije.

Novinar RTRS-a Radivoje Obrenović naveo je da Јavni servis RTRS ima misiju da, osim osnovnih principa rada, promoviše i realizuje djela od trajne vrijednosti – dokumentarne filmove i serije, aktivnosti iz oblasti društveno-odgovornog značaja i angažovanost u sferi kulture i umjetnosti.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić izrazila je nadu da će dokumentarni film "Djeca" pomoći da ljudi budu bolji i da više vole i čuvaju Republiku Srpsku.

"Ostaje nam da se molimo za one koji su stradali i da čuvamo i volimo Republiku Srpsku. U Mrkonjiću imamo majku Milevu Župić, ona je naša majka i primjer kako se krst nosi u miru. Žao mi je što nije sa nama zbog bolesti", dodala je Aničićeva.

Na području Doboja evidentirane su 43 porodice u kojima je poginulo dvoje ili više djece, te tri porodice koje su izgubile tri djeteta u otadžbinskom ratu, rekao je zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić.

Vasilić je rekao da je Grad podržao promociju ovog filma i poručio da će Doboj podržavati slične projekte kako bi razvijali kulturu sjećanja i odužili onima koji su izgubili život. On je podsjetio da je na području Doboja poginulo oko 1.842 boraca Vojske Republike Srpske.

Novinar RTRS-a Milica Đurđević istakla je da je potrebno sačuvati uspomenu na žrtve, ne bili tako spriječili sve buduće.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Novak Radojčić rekao je da događaji poput prikazanih u filmu podstiču da se tragedija otrgne od zaborava i da mlađe generacije razumiju žrtvu u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Projekcija dokumentranog filma Djeca RTRS održana je danas i u Centru za kulturu u Bijeljini i u Loparama.

"Ovaj film bi trebalo prikazivati onim koji odlučuju o ratu i miru, o sudbinama naroda prije nego donesu odluke koje narod uvode u ratove i ovakve tragične sukobe , tragične sudbine ne samo pojedinaca nego i naroda", izjavio je nakon projekcija filma u Bijeljini Milomir Savčić predsjednik Boračke organizacije RS.

''Ovo je jedan apsolutno potreban korak da istina o stradanju Srpskog naroda , o borbi Srpskog naroda za istinu, za pravdu , za slobodu, mora , apsolutno mora ići dalje van granica ovog naroda i ove Republike'' rekao je Miodrag Stojanović advokat Ratka Mladića.

Nakon projekcije filma ''Djeca'' u Loparama , načelnik opštine Rado Savić izjavio je da je visoka cijena plaćena za slobodu RS.

''Samo kad bi uzeli u obzir ove četiri porodice iz filma to je previsoka cijena. Njihov gubitak odslikava gubitak koji je imao naš narod boreći se za Republiku Srpsku, i naša je obaveza da čuvamo RS'' rekao je Savić. 

Dokumentarni film "Djeca" autora Denisa Bojića, koji govori o roditeljima koji su izgubili svoju djecu tokom proteklog rata, prikazan je danas u Domu kulture u Vlasenici.

"Ovaj film je trajan zapis o tragediji koja nikada ne smije izblijediti iz našeg pamćenja, kao ni bol i tuga roditelja koji su izgubili svoju djecu. Želimo da ovaj film bude doprinos kulturi sjećanja srpskog naroda", rekla je novinar Dragana Knežević u ime Radio-televizije Republike Srpske, u čijoj produkciji je snimljen ovaj film.

Projekciji filma u Vlasenici, kojoj su prisustvovali i čelnici te opštine, prethodilo je svečano otvaranje obnovljene Spomen-sobe poginulim borcima otadžbinskog rata na teritoriji opštine Vlasenica.

Postavka Spomen-sobe premještena je sa druge lokacije na prostor u Domu kulture, koji je adaptiran sa oko 10.000 KM novca opštine Vlasenica i Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske u iznosu od blizu 10.000 KM.